Ремонтите в над 100 училища продължават и след 15-ти септември

Причините: лоша организация и липса на средства

30.08.2016 | 19:27
Ремонтите в над 100 училища продължават и след 15-ти септември

За новата учебна година са почти готови учителите, които ще водят първи и пети клас по новия закон.

В крайна фаза е и приемането на последните държавни образователни стандарти, необходими за началото на новата учебна  година. Това обясни Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

По думите на Такева квалификацията на учителите и кариерното развитие са сред най- важните стандарти. Тя подчерта и значението на квалификацията на новоназначените директори. 

Притеснителна е липсата на учители по математика и информационни технологии, подчерта синдикалистът.

Проблемът, който продължава от 2013 година насам е моментът с ремонтите и невъзможността те да приключат преди началото на учебните занятия. Това заяви Самуил Шейнин, председател на Съюз на работодателите в образованието. 

Според него лошата организация и забавянето на парите за тези ремонти, са причините за забавянето. В резултат на това се навлиза в режим ремонтни дейности по време на учебните занятия. 

В повече от 100 училища в страната така ще бъде и тази година, сочат данни на синдикатите.

"Проблемът с кадровото обезпечаване е много сериозен – учители по математика, химия, физика, биология са проблем. Много средства се изразходват за квалификация, но по-важно е какво се постига и дали има по-качествено образование", споделя още Шейнин.

По думите му заплащането на учителите трябва да се промени, но според постигнатите резултати. 

"Законът предвижда атестиране на всички педагогически специалисти, дори на някого това да не се харесва", посочи Шейнин.