От Левицата поискаха свикване на КСНС заради ситуацията с мигрантите

Лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя премиерът да бъде изслушан от НС за посещенията му в Турция и Германия

29.08.2016 | 17:39 Редактор: Мария Аладжова
От Левицата поискаха свикване на КСНС заради ситуацията с мигрантите

От БСП ще искат да бъде свикан Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) по ситуацията около мигрантското споразумение между ЕС и Турция. Това обяви лидерът на Левицата Корнелия Нинова, която настоя, че премиерът Бойко Борисов реагира неадекватно с оглед на проведената среща между него и турския президент Реджеп Таийп Ердоган.

"Министър-председателят еднолично променя позицията и се явява куриер и говорител на Ердоган. С чий мандат той пое тази роля? За нас е очевидно, че Турция рекетира в момента ЕС и нашият министър-председател е говорител на този рекет. Затова искаме аргументите да се чуят в Народното събрание. Консултативният съвет трябва да си изгради отговорна, национална позиция", заяви Нинова, цитирана от БНР.

По думите ѝ Турция трябва да докаже, че изпълнява споразумението с ЕС за реадмисия на бежанците, преди да ѝ бъден даден достъп до безвизово пътуване. От БСП настояват, че засега Турция не изпълнява тези условия и затова искат свикване на КСНС.

Партията настоява също премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан от Народното събрание за посещенията му в Турция и Германия.

По-рано през деня Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че бежанският натиск към България е намалял с 20-30% спрямо предходната година. От ведомството отчитат още спад на мигрантите, идващи от Сирия, каза още Бъчварова.