Възродих традицията за дискусии по важни проблеми, заяви Манолова

Омбудсманът каза, че откакто е встъпила в длъжност се опитва да изведе работата "на терен", извън институцията

26.05.2016 | 16:09 Редактор: Луиза Божинова
Възродих традицията за дискусии по важни проблеми, заяви Манолова

Възродих традицията да се правят дискусии по важни проблеми за българските граждани. Активно се занимавам с посредничество между граждани и държавните институции, справка за това са последните драми около Изборния кодекс.

Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на обсъждането на Доклад за дейността на омбудсмана на България през 2015 г. в парламентарната Комисия по верозиповеданията и правата на човека.

Според Манолова бъдещето на институцията е в уплътняването на правомощията, които са полезни и за хората, и за институциите. Тя поясни, че жалбите, постъпили в институцията за предходната година са общо 6205, като са с 5% повече от жалбите, които са постъпили за 2014-та година.

"За последните два месеца на миналата година са постъпили 30% от жалбите”, подчерта националният омбудсман. Тя заключи, че най-големият брой оплаквания от граждани са свързани с монополните дружества и дружествата, които предоставят обществени услуги.

"Безспорен първенец в тези жалби е "Топлофикация", категорична е Манолова.

Тя припомни, че откакто е встъпила в длъжност се опитва да изведе работата "на терен", извън институцията.

"Един ден от седмицата съм задължително някъде в страната, с конкретни проблеми на групи граждани и с изнесени приемни”, обясни още тя.