Българчетата често са жертви на трафик

Малките деца се продават от трафикантите на цени между 4000 и 8000 евро, а в някои случаи цената може да стигне 40 000 евро

22.05.2016 | 09:02 Редактор: Ирина Георгиева
Българчетата често са жертви на трафик

Българи - жени и деца, често стават жертва на трафик в Европа, стана ясно от представянето на данни за контрабандата на жени и деца в ЕС за 2013 и 2014 г. Те бяха огласени в Брюксел от европейския координатор на борбата с трафика на хора Мирия Василиаду, съобщи ИЮ Обзървър.

Тя отчете ръст на трафика на деца в ЕС за този период. От 2013 до 2014 г. 2375 деца са регистрирани като жертва на трафик на хора в ЕС, но реалният им брой вероятно е по-голям. Общият брой на регистрираните жертви на трафик е 15 846 души. 

Близо две трети от всички регистрирани са граждани на страни от ЕС. Повечето от тях са от България, Унгария, Холандия, Полша и Румъния, посочва ИЮ Обзървър. Други били "купени" от Албания, Китай, Мароко, Нигерия и Виетнам.

Част от децата са принудени да просят, други биват продавани на криминални банди и стават жертва на сексуални злоупотреби. Малките деца се продават от трафикантите на цени между 4000 и 8000 евро, но в някои случаи цената може да стигне 40 000 евро.

Част от децата са отнемани от семействата им, които са длъжници на престъпни групи. 

Дания, Литва, Швеция и Словакия съобщават за увеличение на броя на деца, принудени да извършват престъпления.

"Продават се деца, жени стават жертва на трафик, защото са бременни - за да може някой друг да купи бебето им и да го препродаде на черния пазар", заяви пред журналисти Мирия Василиаду. Тя отбеляза, че официалните данни според мнозина са "само върхът на айсберга".

Преобладаващата част от жертвите на трафик са сексуално експлоатирани, но около 12 на сто попадат в друга категория - стават донори на органи, принуждавани са да просят или са "мулета" на наркотици. 

"Става дума за хора, които са принудени да се подложат на операции за премахване на органи, но не получават възнаграждения за това и често умират, а органите им отиват на черния пазар, където никой не пита откъде идват", каза Василиаду, цитирана от "Сега".

В анекса на доклад за трафика на хора, публикуван от ЕК, се посочва, че операциите по вземане на органи се извършват най-често в България и Швеция, трафикът на органи е основно в Италия.

За периода 2013-2014 г. в ЕС около 4000 души са разследвани за трафик на хора и малко над 3100 души са осъдени за това.

Четете още новини в Dnes.bg