На 10 май е първата матура на четвъртокласниците

Останалите са на 12, 13 и 16 май

04.05.2016 | 23:01 Редактор: Ирина Георгиева
На 10 май е първата матура на четвъртокласниците

С националното външно оценяване по математика на 10 май започва поредицата от традиционни изпити за учениците от четвърти клас, които всяка година се организират през този месец, съобщава Министерството на образованието и науката (МОН).

Останалите дати за националните външни оценявания за четвъртокласниците са: на 12 май - български език и литература, на 13 май - "Човекът и природата", а на 16 май - "Човекът и обществото".

Изпитването за всеки от учебните предмети е писмено, организира се едновременно за учениците от всички паралелки от четвърти клас в училището, в което се обучават децата. 

Започва в 10.00 часа на определения ден, продължава един учебен час (40 минути), а за учениците със специални образователни потребности - два учебни часа.

Тестовете по математика, по "Човекът и обществото" и по "Човекът и природата" съдържат 16 задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен, и три задачи от отворен тип. По български език и литература тестът включва диктовка, текст за четене с разбиране и 11 задачи към него.

Максималният резултат за всеки от тестовете е 20 точки.

След приключване на изпитването по съответния учебен предмет училищната комисия оценява писмените работи на учениците по критерии и изисквания, определени от МОН, и вписва броя точки върху писмената работа на ученика.

По график, определен от директора на училището, училищната комисия дава информация на учениците и на родителите им за получените оценки на писмените работи. Оценките не се включват при изчисляване на годишния успех на ученика.

Още новини четете в Dnes.bg