Намаляват болничните легла в Пловдив

Петър Москов разговаря с директорите на болниците в област Пловдив за здравната карта

15.02.2016 | 19:22 Редактор: Мария Аладжова
Намаляват болничните легла в Пловдив

630 хиляди направления за остри случаи при специалисти са предвидени за следващата година. Това заяви пред репортери в Пловдив здравният министър Петър Москов.

Отделно 5 милиона повече кръвни изследвания ще бъдат финансирани от здравната каса за този период.  

По този начин всеки пациент, който има нужда от кардиолог, пулмолог или друг специалист, ще може да получи направление.

В Пловдив Москов се срещна с директори на болници, за да се обсъди новата здравна карта в страната.

„Разчетите на касата и политиката на правителството променя достъпа на хората до доболничната помощ – за следващата година ще има над 5 милиона повече бройки изследвания на доболничната помощ на кръвни изследвания – като кръвна захар, хемоглобин.”, каза здравният министър.

Директорите на болниците поставиха проблема с намаляването с близо 70% на парите за клиничните пътеки за “Уши, нос и гърло”.

Ако предложението на Здравната каса бъде прието окончателно, пациентите ще трябва да доплащат за клиничните пътеки, а лечението на някои от тях излиза много скъпо.

Досега Здравната каса е отделяла за дейността 26 милиона лева на година, като тук влизат и парите за вътречерепните операции.

Възстановяването след такава операция струва над 9 хиляди лева. „Това, което се случи днес на срещата с министъра е успокоително за нас, защото той пое личен ангажимент да провери защо има такова  разминаване.”, каза доц. ИЛИАН ДОЙКОВ от УМБАЛ Каспела-Пловдив.

В същото време стана ясно, че съкращаване на болнични легла в района на Пловдив ще има, но това няма да засегне пациентите, категорични са от здравното министерство.