Р. Плевнелиев: Депутатите показаха, че искат да управляват в интерес на народа

Президентът приветства парламентарните групи, подкрепили въвеждането на електронния вот

21.01.2016 | 16:08 Редактор: Мария Аладжова
Р. Плевнелиев: Депутатите показаха, че искат да управляват в интерес на народа

Президентът Росен Плевнелиев приветства решението депутатите от парламента, които подкрепиха въвеждането на електронното гласуване.

"Решението на Народното събрание препотвърждава волята на хората за пряка демокрация в България. Народните представители, които казаха „да“ на електронното гласуване, показаха, че имат желание да чуят народа. Днес те показаха, че искат да управляват в негов интерес", заяви държавният глава. 

Президентът изрази увереност, че въвеждането на електронното гласуване ще доведе до по-голяма ангажираност на гражданско общество и ще отвори пътя за въвеждането на технологиите на бъдещето в държавното управление.

Електронният вот беше подкрепен с 136 гласа "за", 56 "против" и без въздържали се. Предложението не беше подкрепено от БСП, ДПС, Патриотичния фронт и "Атака".

Лидерът на левицата Михаил Миков обяви, че партията ще гласува "против" още преди старта на парламентарното гласуване:

„БСП лява България ще гласува против внесения проект за решение. Той не решава нищо, не отговаря на обществените очаквания за въвеждане на електронно гласуване, нито казва твърдо не. Той дава едно обещание и се присъединява към гласа на гражданите, които са участвали „За“ на референдума. За това няма нужда да си народен представител, за да си могъл да участваш в референдума. Народните представители, които са за това гласуване са участвали в референдума и там са заявили гласа си. Те само ще го преповторят без да допринесат нищо повече, ако наистина искат да се реши този въпрос със законодателна инициативи. Основното право на народния представител“, поясни Миков.

От ГЕРБ застанаха зад внесения законопроект. „Не може ние народните представители да бъдем против тези над 1 млн. българи, които подкрепиха електронното гласуване“, отбеляза от парламентарната трибуна зам.-председателя на партията Цветан Цветанов.