Жаклен Коен: "Булгаргаз" и държавата помогнаха да се предотврати криза

Имало преговори за въпроси, които са се натрупвали през годините

03.01.2016 | 11:30 Редактор: Ива Григорова
Жаклен Коен:

"Булгаргаз" и държавата помогнаха да се предотврати една криза и всякакви оправдания са некоректни. Това каза изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен пред БНР. 

Той коментира кризисната ситуация, която настъпи в последните дни на 2015 г., свързана с доставките на природен газ от Русия за частното дружество "Овергаз", което захранва хиляди български домакинства.

Според него не може някой да държи 200 000 души заложници дали ще имат новогодишна вечер и празнично настроените. 

Той коментира и писмото на руското Министерство на външните работи, в което се твърди, че "Газпром" е готова да увеличи подаваните обеми гориво за "Булгаргаз", но и че продължават преговорите между българската компания и "Газпром" за "регулиране на натрупалите се през последните години търговски въпроси".

"Има преговори за въпроси, които са се натрупвали през годините, не през последните 24 часа. На някой очевидно му е удобно да каже "всичко стана в 24-тия час", заяви Коен.

"Очевидно това не е изненада за някого, освен за държавата. Не мога да разбера защо в ситуация, в която държава помага, започва да се говори, че тя изнудва и мачка някого и спекулацията е, че "Булгаргаз" е длъжен, което не е така”, допълни директорът на БЕХ. Коен отрече, че "Булгаргаз" е била длъжна като обществен доставчик да се намеси в ситуацията със спрените доставки и да осигури газ за клиентите на частната компания, с каквато позиция излезе преди ден ”Овергаз”.

Според Коен 10-процентното увеличение върху цената на допълнителните количества газ трябва да се поеме от "Овергаз".

"Има един източник на доставка на газ за България, има двама търговци. Поинтересувайте се всеки един от тях на какви цени получава. Тук, спроред мен, не е лошо да се сезира Комисията за защита на конкуренцията и да се направи един икономически анализ", препоръча Жаклен Коен.

Казусът с "Овергаз" в края на миналата година показа отново огромната стратегическа грешка на държавата, която не прави нищо за диверсификацията на доставките на природен газ за България, заяви в ефира на БНР енергийният експерт Христо Казанджиев.

По думите му грешката на българската компания е, че не е предвидила и не е очаквала спиране на доставките, за да се обърне към обществения доставчик "Булгаргаз", чиято роля е да компенсира сривове в доставките на други търговци.

Според Казанджиев крайните мерки на "Газпром Експорт" са в резултат на дългосрочно неизпълнение на договорни задължения. Спирането на доставки в зимния период, в началото на годината е крайна марка, предприемана спрямо некоректни клиенти.

Повече четете тук!