Цветанов: Водят се преговори с трима кандидати за министър на правосъдието

В момента залагаме на чисто експертната експертиза, заяви председателят на ПГ ГЕРБ

15.12.2015 | 11:57 Редактор: Мариета Иванова
Цветанов: Водят се преговори с трима кандидати за министър на правосъдието

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че в момента се водят преговори с трима потенциални кандидати за поста на министър на правосъдието, предава Агенция Фокус. Двама от тях са действащи магистрати, посочи още той и допълни, че бъдещият министър на правосъдието трябва да е експерт. 

Цветанов посочи, че че в момента са залага на чисто експертната експертиза, като допълнич, е това е „изключително чувствителна тема за българското общество". 

"Винаги сме казвали, че съдебната система трябва да остане независима. В тази посока трябва да вървим към профил, който може да отговори на очакванията на всички парламентарни групи и на обществото преди всичко“, заяви Цветанов.

От думите му стана ясно, че премиерът Бойко Борисов участва в преговорите и допълни, че когато се стигне го избор на министър на правосъдието, то името ще бъде обявено от министър-председателят.
Цветанов посочи още, че на 14 декември са проведени разговори с потенциалните кандидати.

Същият ден премиерът Борисов посочи, че ще изчака до 15 декември да разбере позицията на Реформаторския блок и веднага след това ще бъдат подготвени кандидатури за министър на правосъдието.

Още по темата

В Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR на 11 декември председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов заяви, че в ГЕРБ не са обсъждани конкретни имена за заместник на Христо Иванов. Тогава Кирилов заяви, че от медиите научава, че неговото име се спряга за следващ министър на правосъдието.