Цветанов: От гледна точка на стабилността на държавата е по-добре да няма избори

Всеки би могъл да бъде разглеждан като нов правосъден министър, в това число и Миглена Кунева, заяви депутатът от ПП ГЕРБ

14.12.2015 | 11:45 Редактор: Мария Аладжова
Цветанов: От гледна точка на стабилността на държавата е по-добре да няма избори

“Всеки би могъл да бъде разглеждан като нов правосъден министър, в това число и Миглена Кунева. Такъв отговор даде председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в ефира на Нова телевизия, попитан дали са верни твърденията, че най-спряганото име за поста на новия правосъден министър е именно Кунева. 

Към настоящия момент от ГЕРБ не са издигнали кандидатура на свой съпартиец, Цветанов обаче увери, че се работи в тази посока. По думите му, въпреки горещите дебати относно правотата на решението на парламентарното мнозинство да отхвърли готвената от Христо Иванов реформа, събитията от изминалата седмица все пак отчитат някакъв прогрес:

“Имаше една добра и една лоша новина. Добрата е, че в парламента се събраха 204 народни представители, които подкрепиха социалните промени. Лошата е, че г-н Радан Кънев, ангажирайки само себе си в началния етап, каза, че напуска и освобождава постовете”, посочи още бившият вътрешен министър.

Още по темата

Кънев излезе в опозиция, заедно с бившия правосъден министър Христов Иванов на 9 декември, минути след като парламента отхвърли предлаганата от двамата съдебна реформа. Tой заяви, че лично е взел това решение, но не възнамерява да напуска ДСБ и РБ. Очаквам политическите решения първо на ДСБ, заключи той тогава.

Високите представители на властта вече съвсем еднозначно говорят за задаващи се извънредни избори. В събота от ефира на Дарик темата подхвана лидерът на ДПС Лютви Местан, а няколко часа по-късно опасенията бяха напълно потвърдени с излизането на голяма част от реформаторите в опозиция, начело с Радан Кънев. От ГЕРБ обаче не споделят това твърдение. Несъстоятелно е да говорим за извънредни избори, защото днешното управление няма алтернатива, заяви и Цветанов днес. 

„От гледна точка на сигурността и стабилността на държавата по-добре е да няма избори. Ако отидем към предсрочни избори, ще имаме служебно правителство и 3-4 месеца държавата ще бъде блокирана”

Зам.-председателят на ПП ГЕРБ изрази доверие към Миглена Кунева и Божидар Лукарски, като по думите му ще вземат правилното политическо решение, както за държавата, така и за техните политически формации. Що се касае до решението на Радан Кънев да оттегли подкрепата си към сегашното правителство, Цветанов обясни, че не смята, че симпатизантите и членовете на ДСБ стоят твърдо зад решението на излезлия в опозиция депутат. 

„Когато работиш в един екип, близостта става по-истинска, но това не трябва да минава през призмата на някакво приятелство. Това, което обединява премиера и Петър Москов, са националните интереси за стабилността на държавата. Премиерът е приятел с много хора в управлението и извън управлението”, заключи Цветанов с коментар за Петър Москов и решението му да остане в изпълнителната власт.