Представиха новите винетки за 2016 г.

Винетните стикери са с актуализирана цена

14.12.2015 | 17:25 Редактор: Мария Аладжова
Представиха новите винетки за 2016 г.

Близо 2 млн. винетки за 2016 г. ще бъдат пуснати за продажба утре. Това обявиха на официална пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров. Те представиха новите винетни стикери, които са защитени с няколко технологии срещу фалшификация. От МРРБ съобщиха още, че новият дизайн на стикерите е направен така, че да бъде безпогрешно разпознаваем от служителите на КАТ. Винетките са с новата, актуализирана  цена. От догодина стикерът за леките автомобили  ще струва 97 лева.

В периода от 2009 г. до момента са инвестирани над 3 млрд. лв. за строителството на 300 км нови магистрали и рехабилитация на над 2500 км пътища. Около 1,5 млрд.лв. от средствата са предоставени безвъзмездно от ЕС, а останалите 1,5 млрд.лв. са от бюджета и заеми, каза министър Павлова. Тя допълни, че извън тези средства, средно годишно в текущ ремонт и поддържане се инвестират приходите от винетки, които са в размер на 200 млн.лв.

„Европа не дава пари за кърпене на дупки и поддръжка, а само за ново строителство и рехабилитация на основни направления от мрежата. Изцяло ангажимент на българското правителство е поддържането на пътищата, средствата за които идват от продажбата на винетни стикери“, подчерта Павлова.