Собственици на ракиени казани на бунт срещу промените в закона

У нас се вари ракия целогодишно - откакто държавата съществува, а сега режими ни слагат, коментират недоволните

02.12.2015 | 17:15 Редактор: Ирина Георгиева
Собственици на ракиени казани на бунт срещу промените в закона

Собственици на ракиени казани на бунт срещу промените в закона. Това съобщиха репортерът Десислава Малинова и операторът Николай Димов. Казанджиите се обявиха срещу ограниченията да се вари ракия само в определени месеци от годината, както и в намалените количества, които имат право да произвеждат.

На 2 декември казанджиите от района на Сандански и Петрич излязоха на Главен път Е-79. Причина за недоволството им е ограничението ракията да може да се вари само шест месеца в годината, а казаните над 500 литра да се лицензират като данъчни складове.

Според казанджиите готвените ограничения ще доведат до увеличаване на работещите в сивия сектор и на броя на нелегалните и самоделните казани.

"Не е справедлив, защо? Целогодишно трябва да се вари ракия не само 6 месеца у годината. Не знам как ще повлияе, ама не е справедливо. В България се вари ракия целогодишно, откакто държавата съществува,а сега режими ни слагат." - коментират недоволните.

Съдържателите на казани обвиниха държавата, че им отнема поминъка, а това ще ги обрече  на глад.

"Чудим се на кого пречат. Защо вчера каза Бойко Борисов това - няма да пиете, няма да пушите, няма да ядете сланина, а че мрете." - коментира собственикът на казан Костадин.

Собствениците на ракиени казани започнаха подписка още през ноември, която подготвят да  изпратят в парламента.