Румяна Бъчварова: Сигурността на границата ни с Турция се усилва

Над 2 пъти се е увеличил бежанският поток към България през 2015 година

27.11.2015 | 14:24 Редактор: Мария Аладжова
Румяна Бъчварова: Сигурността на границата ни с Турция се усилва

През 2015 г. бежанксият поток към България се е увеличил над 2 пъти. Това заяви от парламентарната трибуна министър Румяна Бъчварова, предаде агенция "Фокус". 

Бъчварова все пак отбеляза, че е постигнат напредък след инцидента край село Дюлево от октомври тази година. Продължава изграждането на специализираната система за наблюдения по границата ни с Турция. Има изградена и ограда, която по думите на Бъчварова, вече дава ефект. 

„Продължава специализираната полицейска операция на българо-турската граница със засилено присъствие на служителите. Там има общо 631 служители - 429 командировани от други структури на „Гранична полиция” и 202 от областните дирекции на МВР”, посочи Бъчварова.

Министърът отбеляза, че за по-голяма сигурност на границата са необходими повече служители на МВР, но бюджетът не го позволява. Разходите за командироване на полицаите възлиза на 2,5 млн. лева годишно. Именно заради това в момента се изгражда охранителната система и периодично се провеждат специализирани операции, обясни Бъчварова.