Рекорден брой цигулари се борят за наградата "Васко Абаджиев"

Лауреатите на конкурса ще изнесат концерт със свободен вход в неделя, 29 ноември

27.11.2015 | 16:00 Редактор: Константин Томов
Рекорден брой цигулари се борят за наградата

Рекордните 25 цигулари участват в Третия международен конкурс за цигулари "Васко Абаджиев", който се провежда в София от 26 до 29 ноември. Организиран от клуб ЮНЕСКО "Леонардо да Винчи", конкурсът е в памет на блестящия български цигулар Васко Абаджиев (1926-1977). Кулминацията му ще е гала концерт на лауреатите в неделя от 18:00 в залата на Национална музикална академия (бул. Евлоги Георгиев 94). Входът е свободен.

 

                           Васко Абаджиев, един от най-блестящите български цигулари

 

Изявите на кандидатите се оценяват от престижно международно жури с председател проф. Ангел Станков, изтъкнат български цигулар, диригент и педагог, концертирал на най-реномираните подиуми по света и носител на Ордена на Британската империя. Членовете на журито включват проф. Ирина Бочкова (Русия), преподавател в Московската консерватория, проф. Йоханес Майсл (Австрия), цигулар, педагог и композитор, проф. Рудолф Бухман (Австрия), проф. Йосиф Радионов (България), известен цигулар и педагог.  Почетен член е проф. д-р Димитър Момчилов, ректор на НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Журито ще присъди три основни награди на обща стойност 3000 евро, както и няколко допълнителни награди.

Роденият през 1926 Абаджиев, син на тогавашния професор по цигулка Никола Абаджиев, се прочува още като дете, завършвайки консерваторията на 9-годишна възраст. На 12 печели престижния международен конкурс в Лиеж. Свири с най-добрите световни оркестри и под диригенството на имена като Карл Бьом и Вилхелм Фуртвенглер. Носител на Димитровска награда през 50-те, но след събитията в Унгария през 1956 заминава за Западен Берлин. С разклатени нерви след смъртта на майка си, Абаджиев е принуден да работи като куриер и да свири по моряшки кръчми в Хамбург, за да се прехранва. Умира през 1978 в крайна мизерия.

 

                            Детето-чудо Абаджиев завършва консерваторията на 9-годишна възраст

 

 „Васко Абаджиев е гениален български музикант, който въпреки световното признание и възможностите, които други държави му предоставят срещу поданство, остава българин до последния си дъх! Неговата памет  заслужава да бъде поддържана жива“, казва председателят на журито проф. Ангел Станков.

Партньори на конкурса са министерствата на културата и образованието, столична община, Държавният културен институт към МВнР, Италианският културен институт, "УниКредит Булбанк" и други.