Депутати искат разсекретяване на имената на публичните личности и фирмите, източили КТБ

Тези хора трябва да понесат отговорност, коментира Мартин Димитров

13.11.2015 | 19:19 Редактор: Мариета Иванова
Депутати искат разсекретяване на имената на публичните личности и фирмите, източили КТБ

Имената на публичните личности и на фирмите, участвали в източването на КТБ, да бъдат оповестени в началото на 2016. Такъв ангажимент поеха депутати от управляващото мнозинство, предава БНР.

От Фонда за гарантиране на вземанията, възложили договора за международното разследване, са дали съгласие частта с имената да бъде оповестена, уточнил Мартин Димитров, цитиран от Националното радио. На 12 ноември инициаторите на разсекретяването на информация по разследването са се срещнали с част от работещите по доклада от фирма "Алекс партнърс”.

По думите на Димитров участвалите в източването на КТБ хора „трябва да понесат отговорност”. – „Не приемаме тази клауза за конфиденциалност. И поставихме една основна приоритетна задача – публичните фигури, които фигурират в доклада, те първо трябва да станат обществено достояние поради опасността от тежки конфликти на интереси. Представете си, че в този доклад фигурират съдии, които гледат впоследствие дела, касаещи КТБ”, коментира той. – „Представете си, че в този доклад фигурират депутати, които пишат банково законодателство. Затова поискахме единодушно, на първо място – всички публични фигури, било то депутати, министри, областни управители, общински съветници, прокурори, които би ги имало в доклада, да станат публични, за да могат да бъдат взети необходимите мерки, а те ще бъдат от различен характер. Но тази задача не отменя нашата идея за публичност на целия доклад”.