Отпускат 20 млн. лева за работещите в средното образование

Учителските заплати скачат със 70 лева от 1 октомври тази година

27.10.2015 | 13:02 Редактор: Мария Аладжова
Отпускат 20 млн. лева за работещите в средното образование

20 млн. лева ще бъдат отпуснати за работещите в средното образование – това обяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такиева по време на брифинг в МС, съобщи агенция „Фокус“.

По нейни думи постановлението за отпускане на средствата ще бъде прието утре на МС, като заплатите на учителите и приравнените към длъжността ще бъдат вдигнати със 70 лева от 1 октомври със задна дата:

“Иска ми се в навечерието на 1 ноември да поздравя всички учители, защото това са истинските будители. Искам да направя едно съобщение, което финализирахме току- що. Искам да благодаря на министър-председателят Бойко Борисов, на министъра на финансите Горанов и на президента на КНСБ Пламен Димитров за това, че ние направихме всичко възможно през последните няколко месеца и успяхме да направим технологията за увеличаването на работните заплати на работещите в средното образование от 1 октомври с отпускане на допълнителни 20 млн. лв. и обезпечаването на същите с Бюджет 2016 г. Утре на МС ще бъде прието решението за актуализацията на единните разходни стандарти по видове и степен и учебни заведения и прието постановление за отпускане на тези 20 млн. лв. ", коментира Такева, цитирана от агенция „Фокус“.

Взетото решение обаче ще влезе в сила само за учителските заплати, а не цялостната рамка на бюджета за 2016 г., която предстои да бъде очертана и приета в Народното събрание.