Младите хора са нужни повече на България, отколкото на ЕС

Мотивацията на младите хора е ключова, смятат младежките лидери на ГЕРБ и БСП

27.10.2015 | 11:21 Редактор: Мария Аладжова
Младите хора са нужни повече на България, отколкото на ЕС

Да мотивираш младите хора да останат в България е едно от най-големите предизвикателства според лидерите на младежките организации на ГЕРБ и БСП – Георги Георгиев и Вероника Дерибалтова. Двамата гостуваха в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, дни след като се проведоха местните избори у нас. Представителите на младежките звена се обединиха около мнението, че младите хора в България са ключов фактор за демографския капацитет и потенциала на нацията, но апатията и ниската цена на труда са основни причини младежта да търси реализация в чужбина.

Още по темата

Трябва да бъде направена диференциация между причините за емиграция преди и след прехода

Според Георги Георгиев държавата е била в едно съвсем инертно състояние през деветдесетте години, което не е предлагало никакви изгледи за бъдещето:

„В момента, живеейки в глобализиран свят, в отворена Европа, в общество, което е мултикултурно и т.н., емиграцията има малко по-различен оттенък. Съвсем нормално е младите образовани хора да търсят своята реализация в чужбина.“, коментира Георгиев.

Той подчерта, че ролята им на младежки лидери е да мотивират своите връстници да остават в България, тъй като те са много по-ценни за собствената си държава, отколкото за страните от Европа или САЩ.

Основната причина за хаоса от последните дни е изборният кодекс

Според Вероника Дерибалтова това бяха най-зле организираните избори до момента. По нейни думи българските граждани не са знаели точно за какво гласуват, а сгрешените протоколи са били „безумно много“. Георги Георгиев от своя страна подчерта, че името на Мая Манолова е пряко свързано с изборния кодекс. 

Младежките лидери имаха противоположни мнения и относно референдума за електронно гласуване – докато според Вероника Дерибалтова той не би трябвало да се провежда заедно с местните избори, то според председателя на младежката структура на ГЕРБ няма причина защо това да не се случи.

Що се касае до комуникацията на партийно и лично ниво между младежкото обединение на БСП и младежката структура на ГЕРБ, Георгиев изрази мнение, че според него БСП всъщност не се доближава до принципите на социалдемокрацията, което е бариера между взаимодействието на двете младежки звена.