Криминализирането на гонките е едно от предложенията за промени в НК

Борисов настоява всичко да се случва веднага, в рамките на 24 часа - със съдебно решение

05.10.2015 | 16:44 Редактор: Ирина Георгиева
Криминализирането на гонките е едно от предложенията за промени в НК

Затвор от 1 до 6 години заплашва всеки, който участва, организира и дори заснема т.нар. гонки с автомобили. Това предвиждат поправките в Закона за движение по пътищата и Наказателния кодекс, изготвени от експертна група с представители на МВР,Прокуратурата и Министерството на правосъдието. Конфискация на автомобили обаче няма да има, ако зад волана седне пил шофьор. Премиерът Бойко Борисов пък настоя наказанията за престъпления по пътищата да се присъждат в срок от 24 часа.

Така нареченитe "пилене на гуми" и "дрифт" също ще се наказват със затвор. Ако обаче признаем, че сме участвали или дори организирали незаконни състезания ще бъдем санкционирани само с глоба, предвиждат новите наказания. Макар в работната група да са участвали представители на прокуратурата, обвинител номер едно Сотир Цацаров се обяви против криминализирането на незаконните състезания. 

Двойно - от 50 на 100 лева ще скочат глобите за шофиране и пътуване без колан. Двойна ще бъде и глобата ако ни хванат, че караме пили. Ще се глобяват и пътниците, качили се при водач, употребил алкохол. Новите мерки ще намалят допустимия промил алкохол в кръвта за шофьорите на камиони и автобуси - от 0,5 на 0,2 промила. Това ограничение ще важи и за младите шофьори през първите 2 години - време, през което ще имат и по-малко точки в талона си - 24 , а не 39.

Промените предвиждат освен глоба и сваляне на регистрационните номера на колите, ако шофьорът седне зад волана пил, без книжка и откаже алкохолна проба. Номерата ще се свалят без значение дали колата се управлява от собственика или друго лице. Без тях можем да останем и ако не си платим глобите. Двойно скачат санкциите за превишена скорост. Предвижда се дори затвор. 

Премиерът Бойко Борисов настоя за бързи съдебни процеси, в рамките на 24 часа, срещу безразсъдните шофьори. 

До дни новите текстове ще бъдат внесени в Народното събрание за гласуване. А черната статистика показва, че от началото на годината войната по пътищата е взела над 130 жертви. Като в това число не влиза броя на загиналите шофьори.

Репортаж на Васил Детелинов.