Агенция за бежанците отчете, че бежанският натиск към България се е увеличил рязко

Общо за пет години над 33 хиляди души са потърсили закрила в България, а 9300 са получили статут на бежанци

28.09.2015 | 16:45 Редактор: Ирина Георгиева
Агенция за бежанците отчете, че бежанският натиск към България се е увеличил рязко

Над 11 740 души са потърсили закрила у нас от началото на 2015г. до 23 септември, отчетоха от Държавната агенция за бежанците, предаде БНР. Според Агенцията бежанският натиск към България се е увеличил рязко, след като през 2010г. само 1025 души са поискали закрила от страната ни. Общо за пет години над 33 хиляди души са потърсили закрила в България, а 9300 са получили статут на бежанци. 

Най-много граждани на Сирия, следвани от тези от Ирак са поискали закрила. Като цяло бежанците, които идват у нас са с нисък образователен ценз, посочи председателят на Агенцията Никола Казаков. Той обеща да се увеличи капацитетът на местата за настаняване. Навсякъде вече има преводачи и добре оборудвани лекарски кабинети, нещо, за което доскоро България беше критикувана, посочи още Казаков.

Според 63% от българите бежанският поток представлява заплаха за България, сочи изследване на агенция "Алфа рисърч", проведено в периода 5-7 септември по поръчка на БНТ. Според социологическото проучване за нагласите на българите към бежанците на въпрос: "Какви да са действията на страната ни за този проблем?" 89% от хората смятат, че България трябва да се бори с каналите за трафик на хора, а 76 на сто да се усили оградата по границата. Едва 11% от българите смятат, че Европа ще се справи успешно с кризата, а 63 на сто поддържат квотният принцип.