Димитър Марков: Само наказателна политика за купуването на гласове не е достатъчна

Политици от различни партии влизат в махалата и се пазарят за гласове, коментира Иван Тодоров от фондация Амалипе

23.09.2015 | 12:21 Редактор: Мариета Иванова
Димитър Марков: Само наказателна политика за купуването на гласове не е достатъчна

Законовата уредба срещу търговията с гласове не работи и това стана ясно на предходните избори, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията. Той изтъкна, че „както в други сфери на обществения живот, само наказателна политика не е решение на проблема”. – „Освен правоприлагане са необходими и други мерки, тъй като само по-себе си тези мерки и правила не работят”, изтъкна експертът.

По думите му за съжаление, органите, които трябва да прилагат тази процедура явно нямат нужния капацитет, „тъй като на всички избори сме свидетели на множество сигнали от медии, от журналисти, граждански организации за случаи на купуване на гласове", след което нищо не следва.  Това по думите на Николов е показателно, че „правилата са там, но няма кой да ги прилага”.

С тази теза се съгласи и Иван Тодоров от фондация Амалипе. Той подчерта, че от представляваната от него фондация провеждат множество кампании срещу търговията с гласове. – „ Не се прилага законът, уредбата я има, но няма кой да я прилага”, подчерта той.
Тодоров коментира, че според него по-голямата вина не е "на този, който яде баницата, а в този, който му я дава”.

 Той сравни времето около избори с пазар. – „Самият пазарлък става чрез различни представители от различни партии - костюмирани, добре облечени политици, влизат в махалата и започват да се пазарят. Става просто един пазар”, коментира Тодоров.

Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията изтъкна, че като всеки въпрос, свързан с корупция, и този с търговията на гласове е двупосочен. Той допълни, че обикновено фокусът пада върху тези, които продават гласа си, тъй като тази страна „изглежда по-лесна”.

Целия коментар вижте от видео файла.