РБ ще оспорва решението на ЦИК за единен номер в бюлетините на партиите

Реформаторите припомнят, че решението следва да е на общинските избирателни комисии

12.09.2015 | 14:14 Редактор: Мариета Иванова
РБ ще оспорва решението на ЦИК за единен номер в бюлетините на партиите

От Реформаторския блок са против решение на ЦИК от 11 септември номерата на партиите в бюлетините на национално ниво да са едни и същи и да се решават след теглене на жребий. На пресконференция във Велико Търново депутатът от РБ и председател на предизборния щаб на „Движение България на гражданите” Димитър Делчев обяви, че от РБ ще подадат жалба до Върховния административен съд в предвидения от закона тридневен срок, съобщават от пресцентъра на ДБГ.

По думите на Делчев решението на ЦИК е лош знак за честността на изборите и по думите му дори е  противозаконно. В тази връзка той цитира чл. 423 от Изборния кодекс, който изтъква, че номерата на партиите и коалициите в бюлетините се определят от общинските избирателни комисии.

„Това са местни избори, на тях трябва да се обсъждат местни проблеми. С това си решение ЦИК се опитва да превърне тези избори в национални”, заяви Делчев, като коментира, че това ще ощети гражданите от възможността да изберат най-добрия кандидат за тяхното населено място, който има отговори на техните проблеми.

Единният номер на национално ниво за местните избори по думите на Делчев дискриминира местните партии и коалиции с оглед на факта, че ще им се падне номер след 80. Според него това допълнително ще затрудни гражданите, които ще трябва да се ориентират в 4 различни бюлетини.

Общият партиен номер ще е в полза и за изборните туристи коментира още Делчев, които по думите му ще знаят  „един и същи номер, независимо къде ги закарат да гласуват”.

„Ако членовете на ЦИК искат да променят изборния кодекс, нека го направят, както трябва - с промени, гласувани от Народното събрание”, призова той.