Некоректните концесионери са отнесли глоби за над 400 хил. лева

Със сигурност ще предложа на МС 3 договора да бъдат развалени, посочи министър Павлова

19.09.2015 | 16:31 Редактор: Ирина Георгиева
Некоректните концесионери са отнесли глоби за над 400 хил. лева

Повече от 400 хил. лева са събраните глоби от концесионерите и наемателите на плажовете от сезон 2015г., съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на брифинг след инспекцията на състоянието на Аспарухов мост във Варна. По думите й през 2015г. са били безкомпромисни към концесионерите и наемателите и са извършени над 220 проверки по всички плажове.

"Със сигурност ще предложа на МС 3 договора да бъдат развалени, поради системно неизпълнение на задълженията по тях." - заяви Павлова и допълни, че след анализа, който предстои да бъде извършен с приключването на сезона, предложенията за прекратяване на договори могат да се окажат и повече.

Планира се увеличение на броя на стопанисваните плажове през сезон 2016г., съобщи министър Павлова. Според предвиждана промяна в методологията при избор на стопанин, предимство ще имат тези кандидати, които предлагат безплатни чадъри и шезлонги за плажуващите .

"С кмета на Варна Иван Портних вече работим по новата ОП "Региони в растеж": общината изпълни всички изисквания по структурирането на междинно звено и има добра проектна готовност. Инвестиционната програма също е на път, така че от следващата година проектите могат да стартират." - заяви Лиляна Павлова по повод ОПРР  2014-2020.  

"Сега на дневен ред е приключването в срок на проектите от предходната програма. Най-голямото предизвикателство е проектът за градски транспорт, но аз виждам че и последната му фаза е в ход и засега изглежда, че срокът ще бъде спазен." - каза министър Павлова.

Министърът обясни, че община Варна разполага с гарантиран бюджет от 84 млн .лв . по приоритетна ос 1 за изпълнение на градските проекти. Извън тази сума обаче в общината могат да бъдат реализирани проекти и по секторните приоритетни оси за туризъм, образователна, здравна и социална инфраструктура. „Освен тези 84 млн . лв ., по приоритетната ос за регионален туризъм ще подкрепим проектите на общината по отношение на културно-историческите и туристически атракции. Те ще бъдат финансирани на нов принцип – чрез 50% безвъзмездна финансова помощ и 50% чрез финансов инженеринг , така че да може тези проекти да генерират приходи от туристически такси“, заяви Павлова.

Министърът напомни също, че общината е бенефициент и по приоритетната ос за здравна инфраструктура . По нея се отпускат 163 млн. лв . за реформата на спешната помощ.

"Ще бъдат изградени модерни спешни центрове и стационари в по-малките населени места. Те ще бъдат напълно оборудвани с линейки и реанимобили, с които пациентите да могат бързо да бъдат транспортирани към по-големите населени места." - каза Лиляна Павлова.

Относно приоритетната ос за изграждане на социална инфраструктура министърът заяви, че вече ще се финансират не само центрове за настаняване от семеен тип за деца с увреждания, а също за деца, лишени от родителски грижи, и за възрастни хора. Те ще бъдат с модерни условия и среда, близка до семейната.

При финансирането на регионалната образователна инфраструктура фокусът пада върху професионалните средни училища, като първо ще стартира с училищата към Министерство на културата и Министерство на младежта спорта, тъй като те са в най-голяма степен на проектна готовност, а до края на годината ще продължи и финансирането на професионалните училища, чийто принципал е МОН.