Павлова: Концесионерите са арогантни - плащат, но не отстраняват проблемите

На почти всички плажове има нарушения-със свободната зона, спасителите, хигиената и медицинското оборудване

26.08.2015 | 10:57 Редактор: Ирина Георгиева
Павлова: Концесионерите са арогантни - плащат, но не отстраняват проблемите

Част от концесионерите и наемателите на плажовете са арогантни - ние ги санкционираме, те си плащат, но не отстраняват проблемите. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред bTV. По думите й на почти всички плажове по българското Черноморие има открити нарушения и несъответствия - със свободната зона, спасителите, хигиенните условия и наличието на медицинско оборудване.

"От всичките 209 плажа, които се намират по нашето черноморско крайбрежие, 95 от тях не са отдадени за стопанисване. МРРБ провери 100 плажа, а Областните управители още 20, стопанисвани от тях. На почти всички плажове има установени несъответствия и проблеми в няколко категории." - отчете министър Павлова.

Концесионерите и наемателите, които ги стопанисват вече са санкционирани, отбеляза министър Павлова. Тя подчерта, че тези, които са със системни нарушения няма да могат да стопанисват плажовете отново и през октомври ще бъдат преразгледани договорите им.

"Чувството за безнаказаност идва от това, че те знаят, че ще си платят глобата. Те ще си платят втори, трети, пети път и продължават. Арогантността. Концесионерите на Слънчев бряг-север, Обзор и Ахтопол са в категорията категорично бих казала с най-арогантно поведение дотолкова, доколкото те си плащат глобите, но не си отстраняват проблемите." - подчерта министър Павлова.

Глобата се изчислява по няколко начина, коментира регионалният министър. 

"Средно годишно и например през 2012г. от глоби бяхме събрали над 1,5 млн. лева само от глоби. 10 млн. лева са приходите от концесии и милион и половина глоби. Те си ги плащат - за тях очевидно не е проблем. Явно нямат проблем с приходите, които събират, за да си плащат глобите, но проблемите не се отстраняват. Такова поведение не бива да бъде толерирано." - коментира министър Павлова.

Повечето инфраструктурни проекти свършват в края на октомври заради края на програмния период, а не заради местните избори, подчерта още Павлова. По думите й всички проекти, които се изпълняват в момента, са сключени със срок края на ноември. Целта е те да бъдат приключени през октомври, за да може държавата да се изплати до края на ноември и да може да се отчете през декември на ЕК.

Още по темата

До края на октомври трябва да бъде готов участъкът на автомагистрала "Струма" между Дупница и Благоевград, който в момента е готов на над 70%, съобщи регионалният министър. 

Паралелно през есента ще започне изграждането на 2 нови участъка - Благоевград - Крупник и от Сандански до Кресна – единият 17 км, другият 21 км. Министърът увери, че ще има връзка на "Струма" за Рилския манастир и не е забравено това да се направи.

По магистралата ще остане само най-тежкият участък – през Кресненското дефиле, който в момента се проектира. Там на места магистралата ще минава на места на две нива, ще има тунели, виадукти и сложни съоръжения.