Общежитията в Студентски град: Мухъл, изпочупени мебели и легла с дървеници

Средният месечен наем за стая е между 50 и 80 лева на легло

18.09.2015 | 15:58 Редактор: Ирина Георгиева
Общежитията в Студентски град: Мухъл, изпочупени мебели и легла с дървеници

Класирането за общежитие в Студентски град понякога се оказва по-трудно, отколкото приема в елитен ВУЗ, разказват студенти. 
Но какво очаква висшистите в новия им дом? Мухъл в банята, изпочупени мебели, хлебарки в бюрото и дървеници в матраците. Средният месечен наем за стая е между 50 и 80 лева на легло като преобладават стаите с по три легла.

Легловата база на трите най-големи университета в столицата - СУ "Свети Климент Охридски" , УНСС и Техническия университет, разполагат с близо 18 хиляди легла. 

Приоритетно се настаняват студентите със социални критерии и тези с отлична оценка, но с какво се сблъскват отличниците и по-бедните деца: стая, която се нуждае от спешен ремонт. Такъв се прави по собствено желание и със собствени средства. По-големите като канализация и електрическа система се поемат от Студентски общежития, но въпреки това студентите често нямат ток и се къпят със студена вода.

"Бих искала да зная дали преди настаняването на студентите минава някаква комисия, която да провери и удостовери годността на стаята за нормален, защото някои студенти отиват там да учат, а не само да пребивават за по една нощ! Възмутена съм..." - коментира майка на второкурсник от УНСС за Нова телевизия.

Проверка на Bgonair.bg показва, че през последните години голяма част от стаите в Студентски град са нападнати и от креватни дървеници - вид кръвосмучещо насекомо, което най-често се крие в матраците и излиза нощем, за да се храни от хората. Въпреки че университетските общежития са хвърлили много пари в борбата с вредителите за сега не са успели да се справят с проблема.

Активна борба се води и срещу хлебарките в Студентски град - там дезинсекцията е всеки месец.

Здравни специалисти обаче твърдят, че най-опасен е мухълът, който вреди директно на здравето на младите хора. Заради него студентите могат да развият хриптене, ринит, екзема, сутрешна кашлица, бронхит и астма.