Студентските общежития продължават да са развъдник на хлебарки и влага

Голяма част от младите вече предпочитат да си наемат квартира със колеги, защото са по-добри условията.

08.12.2013 | 09:59
Студентските общежития продължават да са развъдник на хлебарки и влага

Между 50 и 80 лева на легло е средният месечен наем за студентско общежитие и това е най-евтиният вариант на висшистите да живеят в столицата. Голяма част от стаите обаче са в много лошо състояние, което насочва младите към търсене на други опции за живот.

Общежитията на трите най-големи университета в столицата -  СУ "Св. Климент Охридски" , УНСС и Техническия университет, разполагат с близо 18 хиляди легла. Въпреки това около две хиляди студента не успяват да се класират за стая.

Приоритетно се настаняват по социални критерии - студенти с безработни родители, сираци или деца на многодетни семейства. Голяма част от класираните висшисти обаче попадат във стаи, които се нуждаят от спешен ремонт.

Подобрения в стаите студентите могат да правят по собствено желание и със собствени средства. Управата на университета има грижата за общите скъпоструващи ремонти по сградата, канализацията, електрическата система и други подобни.

Сред основните неволи на студентите, освен нездравословната среда, са честите спирания на ток, заради претоварване на системата или липсата на топла вода, както и заради остарели тръби. Основният ремонт на най-хубавия блок на УНСС е струвал около 6 ,6 милиона лева.

И докато някои висшисти се примиряват лесно със счупените прозорци и тесните пространства, други виждат алтернатива в живота на квартира. Честа практика е няколко студента да наемат апартамент и да си разделят разходите.

По-хубавият начин на живот им излиза средно около 200 лева на човек.

През последните години фирмите за недвижими имоти у нас отчитат и ръст на закупените апартаменти от студенти, но това все още не е толкова срещана тенденция.