Д. Добрев: В парламента не е обсъждано желанието на работодателите за оставката на Иван Иванов

По време на срещата не са коментирани цени на електроенергията

16.09.2015 | 12:12 Редактор: Ирина Георгиева
Д. Добрев: В парламента не е обсъждано желанието на работодателите за оставката на Иван Иванов

В парламента не е обсъждано желанието на работодателите за оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов. Това заяви председателят на енергийната комисия Делян Добрев след среща между работодателските организации и премиера Бойко Борисов в МС, по повод проблемите в сектор "Енергетика".

"Искането на работодателите за мораториума за преференциалните цени може да бъде изпълнено по друг начин. Като се премахнат последните останали преференциални цени оттук нататък. Това не нарушава европейското законодателство по никакъв начин, а точно обратното. Знаете, че през последните две години постоянно премахваме преференциални цени за различни видове ВЕИ-та. Сега са останали само два вида - тези от електроенергия от оборска тор и от покривните инсталации за фотоволтаици. Ако бъде преференциалната цена за енергия от тор ще бъде изпълнено искането за моранториум без да бъде налаган такъв, с който да се нарушава европейското законодателства." - коментира Добрев.

 

 

По време на срещата не са коментирани цени на електроенергията, отбеляза Добрев. По думите му има независим регулатор, който сам взима решения кога да корегира цените и кога не. На срещата се коментира по-голяма прозрачност и намаляване на разходите на държавните дружества.