През новата учебна година ще има външно оценяване на четивната грамотност

Според зам.-министър Кастрева не е добре още в начален етап у децата да се възпитава по-скоро бележкарско отношение към знанието

15.09.2015 | 10:26 Редактор: Ирина Георгиева
През новата учебна година ще има външно оценяване на четивната грамотност

Нововъведения в образователната система - за първи път през учебната 2015 - 2016г. ще има външно оценяване на четивната грамотност. Това обяви зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева за Нова телевизия. По думите й оценяването ще се прави от центъра за оценка и контрол на качеството в училищното образование. 

По повод идеите за здравословно хранене, Кастрева заяви, че освен здравните органи, лавките трябва да се контролират и от директорите. Според нея е важно да се следи и какво се случва извън територията на училището.

Според нея не е добре още в начален етап у децата да се възпитава по-скоро бележкарско отношение към знанието. По думите й е важно да се мотивира развитието на децата. Според нея бележникът в първи клас учителите трябва да отбелязват препоръките си към родителя, докато във втори и трети клас вече да се говори за качествени оценки.

НС ще реши за това трябва ли децата, които учат в частни училища, да получават субсидия от държавата, коментира зам.-министър Кастрева.

"Този текст вече мина и в него се предвижда следваща стъпка, която е в помощ на учениците в частните училища. Новият текст предполага субсидиране, но не изцяло. Все пак наистина въпрос на избор на родителя е дали да избере частното училище." - заяви Кастрева.