Борисов: Ще прекратим злоупотребите с оцветените горива

Министър-председателят отбеляза, че досега никой не е посмял да "бръкне в тази рана"

09.09.2015 | 17:34 Редактор: Ирина Георгиева
Борисов: Ще прекратим злоупотребите с оцветените горива

Ще прекратим порочната практика за злоупотреби с така наречените "оцветени" горива, с които се правят страхотни злоупотреби. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на правителственото заседание. По думите му досега никой не е посмял да "бръкне в тази рана".

"Да Ви го преведа на по-достъпен език - към момента държавата е приела, че определени социални функции, училища, ведомства, армия, полиция, детски градини, за да харчат по-малко пари, вземат "оцветени горива" без да се плащат акцизи. Плаща се 50 лева на 1000 литра, което е над 10 пъти по-малко от 645 лева на 1000 литра стандартна ставка. И тук се правят злоупотреби, защото се явяват фирми посредници, които купуват горивата и ги доставят съответно на ведомствата." - обясни премиерът и добави, че подобни разлики в цените са голямо изкушение за стопански, държавни и други ръководители на институциите.

Според министър-председателя направените проверки от страна на Министерството на икономиката през изминалия месец, по време на които бяха разкрити злоупотреби с маркирани горива, потвърждават тази теза.

"И ние си зададохме въпроса – не може ли всички да си купуват гориво на цената, която е определена, да си платят митата и акцизите и накрая на годината, когато дойде професорът и каже: "За училищата ни трябват 20 милиона отгоре, които сме дали за по-скъпото гориво", ние вече да сме си ги събрали в приходните агенции и да ги даваме тези пари. Тук, разбира се, ние още сутринта на съвещанието възложихме на митниците да станат особено бдителни, след като мине законопроектът през парламента, към вноса на масла. Защото маслата са с нулева ставка и аз съм убеден, че ще започнат да мешат с масла." - посочи премиерът и допълни, че правителството вече е подготвено, тъй като проверките продължават.

По думите на Борисов докато не се изкоренят подобни практики, кабинетът няма да промени твърдата си политика.

"Това в момента приемаме. Защото ще Ви потърсят със сигурност да обяснят, че едва ли не ние ще съсипем бедните, болните и тези, които са дотирани. Не, ще си съберем митата и акцизите и през разходната част ще ги компенсираме – с постановление или в самия бюджет." - подчерта министър-председателят.

Според него това ще се отрази добре и на екологията, защото оцветителите имат отрицателен ефект върху околната среда.

"С една дума тук няма да има никакъв компромис. За миналия месец, ако не ме лъже паметта, бяха 34 милиона повече събрани от цигари. Само за един месец повече приходи. Но не се гласете да ги харчете, защото пълним и дупките. Виждате – само за проектирането на инженерното съоръжение по границата в предишната точка даваме четири и половина милиона лева. Отделно на няколко села, на няколко града, на няколко места, където ни бяха помолили, защото има огромни нужди. Тези мерки са такива, за да се събират повече пари в бюджета. А когато са в бюджета, след това има възможност да се контролират и как да се разходват – и по Закона за бюджета, и от Парламента, и от прокуратурата също." - поясни министър-председателят Борисов.