Т. Дончев: Надценката в крайната цена на горивата е между 40-50 ст. на литър

Вицепремиерът смята, че се налага промяна в законодателството, която да позволи КЗК да ползва данни от НАП и от митниците

09.09.2015 | 13:19 Редактор: Ирина Георгиева
Т. Дончев: Надценката в крайната цена на горивата е между 40-50 ст. на литър

Не трябва да ни успокоява фактът, че броят на бензиностанциите, които ни мамят с количеството заредено гориво е малък. Това коментира вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев за Нова телевизия. По думите му проверките няма да имат кампаниен характер и ще се правят постоянно на месечна база.

Голяма е надценката на крайната цена на горивата, заяви Дончев.

"В България има внос на гориво и това е почти 40% от пазара. Вносът е преди облагане и в повечето случаи цените са много разумни. Правих изчисления и се оказа, че в някои случаите ние имаме надценка на литър след облагане с акциз и ДДС с 40ст. дори 50ст., което вече е много." - поясни Дончев.

"В една пазарна икономика дали надценката е висока, или ниска е спорен въпрос заради това доколко ние имаме правото да се произнасяме. Тук КЗК трябва да си свърши работата. Тя няма да се произнесе едносрично има или няма картел на пазара, а ще обследва изключително внимателно отношенията между дружествата на пазара. Ако има белези за образуван картел, КЗК има право да налага глоби." - отбеляза вицепремиерът.

Томислав Дончев смята, че се налага промяна в законодателството, която да позволи КЗК да ползва данни от НАП и от митниците. Сега КЗК разчита само на информацията, която й подават самите проверявани фирми. 

На въпрос дали цените на бензина и дизела ще паднат, вицепремиерът отбеляза, че те вече вървят надолу.