Туристическите атракции имат вече online регистър

В регистъра са включени 3300 туристически обекта

08.09.2015 | 14:01 Редактор: Ирина Георгиева
Туристическите атракции имат вече online регистър

Online регистър на туристическите атракции е достъпен вече на сайта на министерство на туризма. Проектът е струвал 5 000 лв. без ДДС, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде БГНЕС.

Потребителите ще могат да получават упътване как да стигнат до съответните туристически обекти, къде могат да отседнат в общината, където се намират обектите, както и обща информация за самото място, включително от Уикипедия и Google.

В регистъра са включени 3300 туристически обекта. Информацията за тях е постъпила от съответните общини. От всички 265 общини само 14 не са подали информация, но в същото време пък информацията непрекъснато се допълва.

По-голямата част от включените обекти са публична държавна собственост, но има и такива с неизяснен статут - те са общо 1800 обекта. По тях също се работи, като може да получат и европари за развитие.

Търсачката в регистъра ще упътва туристите - например за крепости или музеи в страната. От регистъра става ясно и има ли входни такси, като идеята е всички обекти да бъдат развити от съответните общини и таксите, които се събират да влизат обратно в самия обект. 

Следващата стъпка за популяризирането на обектите е да се направи стратегия за управление на туристическите обекти.