Лукарски изтъкна Пловдив като конкурент на София по привличане на инвестиции

Впечатление правят IT сектора и аутсорсинг услугите

03.09.2015 | 16:28 Редактор: Мариета Иванова
Лукарски изтъкна Пловдив като конкурент на София по привличане на инвестиции

Пловдив е важен център не само за традиционните сектори за производство, но и се утвърждава и като достоен конкурент на София в привличането на инвестиции, особено във високотехнологичните сектори като IT технологиите и бизнес aутсорсинга. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на бизнес форум на тема „Пловдив 2020 – какво е нужно за развитието на индустрията, културния туризъм и инвестициите”, съобщава Агенция Фокус.

По думите му дискусията между представителите на централната, местната власт и бизнеса е основа за очертаване на добрите примери, които „Пловдив несъмнено може да предложи, както и на възможностите за последващото развитие”.

„Фокус в работата на правителството е цялостното подобряване на бизнес средата и създаването на благоприятни условия за стимулиране на инвестиционната дейност, предприемачеството, иновациите и научната дейност. Това ще ни позволи да достигнем дефинираната стратегия по „Европа 2020”, коментира Лукарски.

Според него цел за България е до 2020 година страната да направи качествен скок в иновационното си представяне на ниво Европейски съюз.

„В същото време се отчита необходимостта от поставяне на акценти върху промишления сектор като условия за постигане на устойчив растеж. Това е посоката, в която работи ЕС и основа, която ще позволи на отделните региони в България да използват ефективно индивидуалния си потенциал за растеж”, добави министърът на икономиката.

По думите му, Пловдив вече доста успешно прави това и несъмнено поставя високи стандарти на национално ниво.

Лукарски обясни, че динамиката на индустриалното ни производство през последното десетилетие е очертавала тенденция на растеж , но икономическата криза е оказала негативно влияние поради експортната ориентираност на много български производства.

„През следващите години промишлеността се стабилизира и частично се възстанови, като през 2014 година средния месечен ръст на преработващата промишленост е бил 2 %, а през първата половина на тази година вече е 3 %”, коментира Лукарски.

По думите му, българския производствен сектор осигурява заетост на над половин милион души и продължава да има значителен потенциал в създаване на добавена стойност и нови работни места, стимулиране на иновациите, както и за нарастване на износа и инвестициите.