Радан Кънев: Политика на преговори и компромиси в 43-то НС е възможна

Според реформатора българските политици могат да съчетаят политика на преговори и компромиси с политика на морал

02.09.2015 | 12:34 Редактор: Ирина Георгиева
Радан Кънев: Политика на преговори и компромиси в 43-то НС е възможна

От първия ден на 43 Парламент, в който станаха известни изборните резултати е ясно, че това НС или ще е терен на съгласието или ще има кратък безславен живот по пътя към нови предсрочни избори и задълбочаване на тежката политическа криза през последните години. Така започна политическото си обръщение в началото на предстоящата парламентарна сесия народният представител от РБ Радан Кънев.

По думите му най-тежкото предизвикателство пред този парламент е било постигането едновременно на политика на компромиси, политика на приличие и политика на достатъчни нива на политически морал в обществото, 

"Миналата сесия на доказа, че политика на преговори и компромиси в рамките на 43 Парламент е възможна." - посочи Кънев.

Дълбока политическа криза в Македония и успоредно с това два тежки военни конфликта и най-голямото преместване на човешки маси в Европа от края на ВСВ насам, изискват от всички политически сили в рамките на този парламент да могат да си говорят и да вземат необходимите решения за стабилността, подчерта реформаторът.

"Съгласен съм, че стабилност не е същото като развитие. За стабилността на българската държава, но именно настоящата сесия, тази която започва днес трябва да даде отговор на въпроса за цената на преговорите и компромисите." - отбеляза Кънев.

"Дали ще използваме кризата около България, за да кажем, че просто трябва да бъдем стабилни и с всякакви преговори да удържаме тази власт, използвайки кризата около страната като възможност, за да постигнем развитие и да преместим България от положението й на най-изостанал член на ЕС." - попита Кънев.

Най-успешните държави, европейски членки, тези които влязоха, в ускорен вход в 21 век са всички държави с пропорционални избирателни системи, разпокъсани парламенти, коалиционни правителства и въпреки това са учудващо стабилни, развиват се добре и имат най-високи нива на прозрачност на управлението и на управленски морал, посочи Кънев.

"Като това са държави както от северозападната периферия на стара Европа, така и от североизточната периферия на нова Европа, т.е. тук пост-комунизмът не е оправдание вече. 25 години по-късно ние не можем да се оправдаваме с комунизма за собствената си корупция и безотговорност." - смята народният представител.

Според реформатора българските политици могат да съчетаят политика на преговори и компромиси с политика на морал.

"Политическият морал е способността за смели решения, които защитават обществения интерес, дори и да накърняват електоралния интерес на отделна партия, дори и да причиняват драскотини по личния суетен образ на морална перфектност. Преди всичко, за да може политиката на съгласие и политиката на морал да съществуват едновременно, е необходимо това съгласие да бъде насочено към изкореняване на двата обществени бича на българския политически живот – корупцията и партизанщината в администрацията." - подчерта Кънев.

Докато политическото състезание е състезание за парчета от баницата и за незаслужени работни места, то винаги ще бъде увълчено, българската политика винаги ще е бой във вълча глутница, защото става дума за страсти към личен интерес, смята народният представител. Според него трябва политиците да докажат, че са готови да понесат лични щети и неудобства от това да разкрият собственото си имуществено състояние и връзките си с бизнеса.

"Не на последно място, при избора на Комисия за защитата на конкуренцията трябва да направим така, че тя да работи против корупционните картели и обществените поръчки." - заяви Кънев.

Местните избори не бива и не могат да забавят работата на парламента, подчерта депутатът. 

"Програмата на правителството е четиригодишна, през тези четири години ще минат много избори, най-близките сигурни избори са само след една година. Ако други избори могат да променят правителствената програма, това е сигурен път към неизпълнение на четиригодишния мандат на този парламент." - обясни Радан Кънев.