75% от населението у нас е съсредоточено в големите и средно големи градове

Малките и големите градове имат също толкова важна роля като големите за устойчивото развитие на територията

01.09.2015 | 14:36 Редактор: Ирина Георгиева
75% от населението у нас е съсредоточено в големите и средно големи градове

В момента 75% от населението в България е съсредоточено в големите и средноголемите градове. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на конгреса на високо равнище в Париж "Smart Countries & Cities Congress", посветен на възможностите за развитие на съвременните градове и държави. По думите й малките и големите градове имат също толкова важна роля като големите за устойчивото развитие на територията.

"Интелигентно организирана национална територия е тази, която използва потенциала и на малките и средни градове, създавайки равновесие между малките и големи градски центрове. Наличието на целенасочена политика за устойчиво градско развитие може да противодейства на негативните териториални процеси и да доведе до разработване, укрепване и разширяване на функциите и ролята на градовете за балансирано и устойчиво социално-икономическо и териториално развитие." - посочи министър Павлова. 

Според регионалният министър подобрените функционални характеристики на по-малките и средни градове, дават възможност за развитието на нови икономически дейности, които разнообразяват местната икономика и намаляват рисковете по отношение на безработицата и доходите, включително подобряване на работните условия.

България има приета Национална концепция за териториално развитие 2013-2025, коментира министър Павлова. Документът представя националната и регионалната пространствена политика, както и политиката за устойчиво градско развитие.

Форумът в Париж се провежда под егидата на френския министър на външните работи Лоран Фабиюс. На едно място министри, кметове, представители на бизнеса, НПО и академичните среди от цял свят обсъждат съвременните политики относно възможностите за развитието на регионите и градовете.