До 31 ноември МС излиза с нова стратегия срещу демографската криза

Това решеха единодушно депутатите по време на дебат за демографската политика в Н

31.07.2015 | 15:26 Редактор: Ирина Георгиева
До 31 ноември МС излиза с нова стратегия срещу демографската криза

До 31 ноември правителството трябва да изработи краткосрочни и дългосрочни мерки в рамките на стратегията по демографска политика, които да зададат посоката за решаването на демографската криза в страната. Това решеха единодушно депутатите по време на дебат за демографската политика в НС, съобщи Investor.bg.

Питането в парламента относно демографската перспектива пред страната беше поставено от народните представители Михаил Миков и Корнелия Нинова към вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и отключи дебат сред народните представители в зала, който се състои за първи път.

Депутатите констатираха редица негативни тенденции - нацията се топи и застарява, смъртността се увеличава, раждаемостта намалява, липсва адекватен достъп до здравеопазване. Като фактор за тежката демографска ситуация у нас беше посочен и упадъкът на семейните ценности и високата степен на емиграция.

Изказванията на народните представители от различните парламентарни групи засегнаха различни мерки, които биха подобрили ситуацията, но всички се свеждаха до спешната нужда от повишаване на доходите на населението, съчетана с мерки, заложени още в държавния бюджет за 2016 година, и общо подобряване на икономиката в страната.

"Нацията се топи с всяка изминала година." - констатира Корнелия Нинова и предупреди, че ни чакат драматични социални и  икономически проблеми, ако не се вземат мерки срещу демографската катастрофа. Тя изтъкна и причините за нея - ниската раждаемост, увеличаването на броя на абортите, намаляване на желанието за раждане в детеродна възраст, тенденцията деца да раждат деца, високата смъртност, липсата на достъп до здравеопазване за най-нискодоходните групи, емиграцията.

Нинова призова за приемането на краткосрочни надпартийни мерки, които да се прилагат без никакво отклонение от всяко управление.

"Убеден съм, че решението на демографската криза е хоризонтално и то не се крие в едно министерство, затова и съм благодарен за това, че дебатът за демографията е поставен на вниманието на НС. Предлагам три мерки на вниманието на Народните представители, чрез които убеден съм, заедно можем да започнем да предприемаме ефективни мерки, които да ни оттласнат от крайно негативната тенденция." -  това обяви от трибуната на НС вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Той предложи първо - приемане на Националната стратегия по демография от НС, второ – въвеждане на регулярно изслушване на отчети по изпълнението на заложените в нея мерки и трето – да се изгради механизъм за демографско изследване на всеки един законопроект, който ще се разглежда от НС.

"Тези мерки ще повишат парламентарното внимание и ангажираност по темата и убеден съм – ще се отразят своевременно на ефективността от действията." - смята Калфин.

Министър Калфин подчерта, че е необходимо приоритизиране на демографските цели и затова мерките, които предстои до края на месец ноември да бъдат представени на вниманието на депутатите трябва да бъдат насочени към повишаване качеството на живота. Самоцелното увеличение на населението при ниско качество на живот не е белег за развитие на модерните общества, подчерта още той.

"Страната ни има нужда от стратегия, но в смисъла на целенасочен и хоризонтален план за действие, в който са предвидени, както мерки, свързани с образование, здравеопазване и заетост, така и с промяна качеството на икономиката. Защото каквито и мерки за включване да бъдат взети, те биха имали единствено краткосрочен ефект, ако не се промени типа икономика. Работещите трябва да имат повече производителност, повече възможности за продължителна и стабилна заетост, повече гаранции и предсказуемост на работната среда и работния процес." -категоричен беше още министър Калфин.

По време на парламентарния контрол НС прие решение в срок до 30 ноември 2015 г. МС да разработи и внесе в НС краткосрочни и средносрочни мерки за преодоляване на демографската криза. Решението бе прието с пълно мнозинство от присъстващите народни представители.