Земеделските стопани ще получат 50 млн. евро за закупуване на техника

Срокът за кандидатстване е кратък, защото България трябва да приключи с разплащането на средствата по старата програма до края на 2015 г.

29.08.2015 | 11:58 Редактор: Ирина Георгиева
Земеделските стопани ще получат 50 млн. евро за закупуване на техника

На земеделските стопани ще бъдат отпуснати 50 млн. евро за закупуване на земеделска техника, това съобщи МЗХ.

"От 7 до 12 септември ще бъде отворен извънреден прием по мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства" от Прогрмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Общият  бюджет за приема ще бъде в размер на 50 млн. евро, като средства ще бъдат отпускани само за земеделска техника." - уточни министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на откриването на XIV Международен фестивал на меда в град Несебър.

Срокът за подаване на заявления за кандидатстване е кратък, защото България трябва да приключи с разплащането на средствата по старата програма до края на 2015 г., поясни министър Танева. По думите й одобрените проекти ще трябва да бъдат приключени до началото на ноември.

"Максималният размер на проектопредложението за този прием е 500 хил. евро." - поясни още министър Танева.

"Осъзнаваме изключителната натовареност, която ще предизвика този прием в ДФ "Земеделие", но там има административен капацитет и експертите ще се справят." - категорична бе министърът на земеделието.

Заради огромния интерес към мярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" по ПРСР 2014-2020 г., средствата не са стигнали за земеделска техника, обясни земеделският министър.

"Именно сега в този прием с освободения бюджет от 50 млн. евро всички земеделски стопани имат достатъчно време да си подготвят проектите и да кандидатстват само за земеделска техника." - уточни министър Танева и допълни че за всички условия по отношение на одобрението и класирането на проектите по мярка 121 ще се прилага Наредба 8 от 2008 г.