България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Плодовете и зеленчуците у нас с все по-ниско качество

Изгодно е да си правим зимнина, ако си отгледаме продукцията, заяви председателят на градинарите Слави Трифонов

25.08.2015 | 12:34 Редактор: Анита Соколова
Плодовете и зеленчуците у нас с все по-ниско качество

Качеството на плодовете и зеленчуците у нас върви надолу от много години и основната причина е, че те не са местно производство. Това обясни в ефира на телевизия Bulgaria On Air Слави Трифонов, председател на Съюза на градинарите. Затова от съюза настояват да се въведе нов критерии за плодовете и зеленчуците – "свежест". Като основен проблем на пазара той посочи, че приоритет у нас е цената за сметка на качеството. За съжаление, индустрията, която се занимава с консервиране, също предпочита вносната стока заради по-ниската цена. Въпреки че те работят с други сортове и обикновено използват излишъка от пресния пазар.

Още по темата

Поради силното стесняване на българското производство преди 15-тина години започна масов внос на плодове и зеленчуци за консервиране. „Тази тенденция за съжаление продължава“, обобщи Трифонов. Налице обаче е и друга тенденция - българските плодове и зеленчуци, въпреки че са малко по-скъпи, са предпочитани от много хора заради вкусовите си качества.

На въпрос за домашното консервиране и дали е предпочитано от нашенеца, той обясни, че ако решим да си сложим бурканите сами, е изгодно, но за тези, които сами отглеждат продукцията.

"Да си ги купиш от пазара и да ги сложиш в буркани сам, не е изгодно, защото е трудоемко", обясни градинарят.

На зеленчуковата борса в Слатина в момента цените на едро за основните зеленчуци са в диапазона от 20 стотинки до около 1.50. Доматите за консерва вървят от 20 до 40 стотинки, като от 7 септември се очаква да паднат още. Корнишоните се купуват за 50-60 ст, българската червена чушка е около 1.60, зелето е около 60 ст. и се очаква цената му да падне след 15 септември. Морковите струват около 70 ст. Производителите обясняват по-високите цени с лошото време и засушаването, което е забавило реколтата. Пикът на търсене се очаква след 15 септември, а от 1 септември се очаква много голямо количество вносни зеленчуци.

Трифонов допълни, че закономерност е, колкото по-малко е местното производство, толкова повече цените вървят нагоре, а като се намесят и прекупвачите, допълнително цените се вдигат.

Градинарят изнесе и тъжна статистика, според която от 20 години у нас съотношението на импорта спрямо местното производство е 85 към 15% в полза на импорта.  "А по данни на Организацията за прехрана и земеделие (ФАО) капацитетът на нашата територия може да изхранва около 50 милиона", разкри Трифонов.