Страхил Делийски: Разговорът за съдебната реформа трябва да е отвъд написаната стратегия

ДПС отново демонстрира сериозните си позиции, коментира още политологът

26.07.2015 | 09:48 Редактор: Мариета Иванова
Страхил Делийски: Разговорът за съдебната реформа трябва да е отвъд написаната стратегия

Разговорът за съдебната реформа  остана затворен до този литературен опит на министъра и още няколко души, който беше редактиран в окончателния си вариант, коментира в предаването Денят ON AIR политологът Страхил Делийски. По думите му много скоро ще видим каква сделка е била сключена и какъв е бил компромисът за събирането 180 депутатски подписа за внасянето на нов проект за промени в Конституцията. Разговорите между политиците, според експерта, обаче са били предимно в сферата на медийната драматургия, „отколкото на сериозните политически дискусии”.

„Целият този напън беше да покажем пред Европа един литературен текст, едно произведение  с добри намерения. За мен това не е разговор за реформата, каквато трябва да бъде”, коментира Делийски. Той посочи, че за целта не са използвани и всичките политически и административни инструменти за провеждането на подобни преговори.

Той коментира още, че „разговорът за реформата трябва да излезе отвъд този литературен жанр, написан на стратегия, като идея. Той трябва да започне да се случва. И това няма да стане без да започнем да контролираме прилагането на законите”.

По думите му от разговорите за съдебната реформа през последните седмици се формира впечатлението, че „като променим няколко текста в Конституцията и съдебната система ще цъфне и ще върже”.

Политологът допълни още, че в „общества като нашето и като румънското”, които страдат от    тежък дефицит на  справедливост и на безнаказаност, „за същия този политически елит е много важно да демонстрира активност”. Той обаче изрази съмнение, че тази активност ще премине в реални действия.

Още по темата

Делийски подчерта още, че в политическите преговори от последната седмица от ДПС отново са демонстрирали  „сериозните си позиции”. – „Оказа се, че ДПС е абсолютно ключов фактор на българския политически процес”, и то не когато става въпрос   просто на текущите политически практики, а когато се говори за конституционни промени.

Политологът изтъкна още, че ситуацията в българската политическа система е такава, че една коалиция между ГЕРБ и ДПС изглежда напълно естествена и не бива да ни учудва, ако се случи на един по-късен етап.

Попитан за отказана левицата да подкрепи новия проект за конституционна реформа Делийски коментира с думите, че „БСП в момента са в тежка мимикрия”. По думите му обаче отказът да предложат собствена позиция по въпроса няма да ги „извади от летаргията”.