Георги Костов: Човешка небрежност е в основата на пожара в природен парк Рилски манастир

По неофициални данни най-вероятно става дума за бракониерска дейност, коментира заместник-министърът

25.07.2015 | 15:20 Редактор: Мариета Иванова
Георги Костов: Човешка небрежност е в основата на пожара в природен парк Рилски манастир

Пожарът в района на природен парк „Рилски манастир” в предизвикан от човешка небрежност, коментира пред Агенция Фокус заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов.

По думите му обаче най-вероятно „извършителите ще останат в графата „неизвестни”, както е при над 90% от горските пожари , които възникват у нас.

„По неофициални данни най-вероятно става дума за бракониерска дейност. В този район има доста дивеч, но това е неофициално и надали ще бъде доказано”, коментира доц. Костов.

Той поясни още, че пожарът е засегнал около  30 дка гора и над 150 дка селскостопански площи над горната част на гората, като продължава да обхваща бързо нови територии нагоре по билото. Гасенето на пожара е усложнено поради голямата височина, на която се разпростира- над 1900 м.

На тази височина „нямаме същински почви, имаме торф и торфът гори под земята много лесно. Затова доброволците имат много трудната задача днес – да направят канавка през гората и с ръчни методи – пръскачки, да спрат пожара и да го ограничат”, коментира още той.   

Доц. Костов призова да се спазват противопожарните правила в планините, особено в горещи дни като последните.

„Те са най-елементарни – пълна забрана за палене на огън в гората и на 100 м от нея, никакво палене на огън в защитените територии – национални и природни паркове. На специално обозначените места за палене на огън, предназначени за туризъм, да се спазват изцяло противопожарните правила. При забелязване на нередности от страна на туристи и други посетители да се обаждат на тел. 112 , в който има дежурна горска връзка”, каза доц. Костов. Той призова още  животновъдите и хората, които се занимават със земеделска дейност при забелязване на неправомерни действия, да информират навреме.

Снимка: Архив