180 души се борят с пожара в района на парк Рилски манастир

В операцията по потушаването на пожара са включени и два военни хеликоптера

25.07.2015 | 09:16 Редактор: Мариета Иванова
180 души се борят с пожара в района на парк Рилски манастир

180 души се опитват да потушат пожара в района на природен парк- Рилски манастир, коментира пред Агенция Фокус главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН.

"Сутринта в 6.00 часа за мястото на пожара тръгнаха 180 човека, от които 30 доброволеца, специално инструктирани," коментира Николов.

По думите му два хеликоптера на Българската армия са се включили в операцията по потушаване на пожара. В спасителните екипи са и 35 човека са от мобилните военни формирования.

Главен комисар Николов добави, че е осигурено и медицинско обслужване - наземно и въздушно. Изпратен е бил и хеликоптер, който да транспортира хора до мястото на пожара и обратно, в случай, че има пострадали.

Поради труднодостъпната местност потушаването на  пожара в местността “Калугерски дол“ в Рила е затруднено. От МВР посочиха, че от съображения за сигурност гасаческите действия ще се извършват само в светлата част на денонощието, а през нощта екипи ще обхождат периферията на огнището, за да не бъде допуснато разрастване на пожара. 

Желаещите да се включат доброволци следва да са в добро физическо състояние и с подходящо туристическо облекло, като преди да се присъединят към спасителните екипи следва да преминат инструктаж в общините  Кюстендил, Дупница или Кочериново.

Още новини от България - четете тук.