Кандидатите за омбудсман пред комисията на НС по вероизповеданията и правата на човека

23.07.2015 | 19:18 Редактор: Вяра Петрова
Кандидатите за омбудсман пред комисията на НС по вероизповеданията и правата на човека

Двамата кандидати за омбудсман – Константин Пенчев и Мая Манолова бяха изслушани от парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека. Константин Пенчев бе издигнат за втори мандат от Реформаторския блок, а Мая Манолова е кандидатът на БСП. Кого от двамата ще изберат народните представители ще стане ясно следващата седмица.

Сегашният обществен защитник Константин Пенчев обобщи 5 години работа – приемни за граждани, множество посещения в домове за деца и бежански лагери, постоянна борба за правата на човека и активен диалог с граждани и организации. Институцията станала разпознаваема и хората имат доверие към нея, похвали се още той. Ако и в следващите пет години Пенчев е на поста, обеща да се пази от популизъм, да продължи да е борец за човешки права и толерантност и да е обединител на обществото.

Опонентът му – Мая Манолова обясни, че защитата на слабите и беззащитните е нейна кауза от дете - затова станала адвокат, а след това и депутат. Четири задачи си постави Манолова, ако бъде избрана - да се самосезира, а не да чака хората да почукат на вратата на омбудсмана, институцията да развие капацитет да извършва собствени проверки, да се работи активно с гражданските организации и да се създадат постояннодействащи приемни в шестте икономически района в страната.