Все пак внасят нов законопроект за съдебната реформа

От АБВ зависи дали вносителите ще са 160 или 180

23.07.2015 | 16:19 Редактор: Мариета Иванова
Все пак внасят нов законопроект за съдебната реформа

Все пак ще бъде внесен нов  законопроект за промени в Конституцията. Това стана ясно след лидерската среща на представените в парламента партии без БСП и Атака.

Премиерът Бойко Борисов  благодари на парламентарните групи за подкрепата. Лидерът на ДПС Лютви Местан, цитиран от Агенция Фокус, посочи, че е взето „трудно, но и вярно решение“, докато лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев заяви, че споразумението „за всички привърженици на съдебната реформа в България е изумителен, неочакван успех“. Той също така допълни, че е намерено съгласие новият законопроект да бъде внесен с подкрепата на 160 депутата. - „Зависи от колегите от АБВ дали ще станат 180. От тях зависи, на този етап вносителите са 160. Ако на първо четене са 180 гласа, ще стане изключително бързо приемането”, коментира Кънев.

Ръководството на АБВ решава на извънредно заседание дали да подкрепи новия проект за промени в Конституцията.
До последно реформаторите отказваха да приемат предложението на ДПС за нов проект за поправки в основния закон, които да бъдат приети на заседание на парламента в края на август, но след поредица срещи накрая днес съпредседателят на парламентарната група на РБ Радан Кънев заяви: "Ще бъде внесен нов законопроект за промяна в Конституцията,“ предава Dnes.bg.

"Съобразихме се с всички и с компромисите, които всеки искаше да направи, без да се отрази по никакъв начин на съдебната реформа, а точно обратното", обяви премиерът Бойко Борисов, който участва в среща на лидерите на парламентарно представените партии.

Според него това е "един изключителен знак към народа и към Европа, че има политически лидери и политически партии, които могат да надскочат егото си, когато става въпрос за държавата".

Новият проект за промяна в Конституцията ще има четири точки, а старият ще бъде оттеглен.

Бойко Борисов се надява още утре той да бъде готов и да съдържа трите консенсусни точки – разделяне на ВСС, пряк избор на магистратската квота и засилване на ролята на съдебния инспекторат.

"Има и четвърта точка – ограничена форма на конституционна жалба от Висшия адвокатски съвет", обясни Радан Кънев.

Той добави, че по спорния въпрос за правомощията на колегиите спрямо пленума на ВСС и съотношението на членовете от парламентарна и магистратска квота се предлага идентичен с първоначално внесения законопроект с общо съгласие да бъде отправено запитване до КС и по двата въпроса между първо и второ четене.

"На второ четене ще се гласува съобразно позицията на КС", посочи реформаторът.

След много срещи тези дни с лидера на ДПС Лютви Местан Кънев благодари за "изключителната конструктивност и готовност за компромис, която е неочаквана от една опозиционна партия и при острите отношения, които имаме".

Лидерът на ДПС пък коментира, че партиите в 43-то НС са показали, че имат воля да поставят националния интерес над партийното его. "Взехме трудно, но и вярно решение", добави той.

ова е пълноценно, цялостно преустройване на ВСС според първоначалните идеи на конституционната промяна. Тоест най-важната точка се подкрепя в своята цялост и дълбочина, както по отношение на правомощията на ВСС, така и по отношение състава на отделните колегии. Не е въпросът да има победители и победени. За всички привърженици на съдебната реформа в България е изумителен, неочакван успех", обобщи Радан Кънев.

Промените в Конституцията са тест за национално отговорно действие и поведение, коментира от своя страна президентът Росен Плевнелиев. Той допълни още, че е „оптимист и вярва, че  политическите лидери ще намерят решения и ако имаме успешен старт на процедура за промяна на Конституцията с широко политическо съгласие и с национално отговорен подход, като държавен глава ще благодаря публично на всички, които са допринесли за това“. - „Надявам се, че разумът и национално отговорният подход ще победят“, коментира още той.