От ДПС направили ново предложение за съдебната реформа

Публичното обсъждане обаче рязко можело да намали шансовете за постигане на съгласие, заяви пред журналисти Радан Кънев

22.07.2015 | 11:57 Редактор: Мариета Иванова
От ДПС направили ново предложение за съдебната реформа

От ДПС направили ново предложение за съдебната реформа. Това стана ясно от коментар пред журналисти в парламента съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев след срещата с ДПС по промените в Конституцията, предава агенция Фокус. Той е допълнил, че разговорът с ДПС е продължение на проведен такъв по телефона тази сутрин, като се търси вариант за сближаване на позициите.

По думите на Кънев има такава възможност,  „но предстоят много тежки разговори в нашия политически формат”. Той също така е уточнил, че предложението на ДПС е различно от напреденото преди ден за изтегляне на внесеното проектопредложение и внасяне на изцяло ново консенсусно такова.

„Предпочитам да не го обсъждам, смятам, че публичното обсъждане ще намали рязко шансовете за постигане на съгласие”, посочи още Радан Кънев.

Той също така подчерта, че не смятат да изтеглят законопроекта за промяна в Конституцията. „Има предложения от вчера на ДПС за нов законопроект. То е на масата, въпросът е каква е дълбочината”, заяви съпредседателят на РБ.

След настояване да уточни става ли дума за нов законопроект, който да бъде подкрепен със 180 гласа, Радан Кънев беше лаконичен, отговаряйки, че въпросът е какво пише в него, а не дали е стар или нов, отбелязва Агенция Фокус.

Във връзка със свикването на председателски съвет, Кънев обясни, че в процес на преговори, докато не се стигне до съгласие, всичко е на масата.

„Нашите най-радикални виждания са на масата, нищо не сме оттеглили от тях. Ако позициите се втвърдят, отново ще търсим прекратяване на мандата на ВСС, явно гласуване. Естествено, ако има сближаване, всеки да се отдръпне”, каза Кънев.

Той обаче подчерта, че няма да има отдръпване от „дълбоката структурна реформа на ВСС, защото в момента това е гнездото на всички проблеми“ и допълни, че „от днес до 10.00 часа в петък има няколко години политическо време”.