Какво следим днес, 16 юли 2015

Предстоящи

16.07.2015 | 08:06
Какво следим днес, 16 юли 2015

Предстоящите събития на 16 юли 2015 според Bloomberg, АФП и БТА.

Гърция

Какво става в Гърция ден след изтичане на крайния срок за гръцкия парламент да одобри сделката.


В Атина избухнаха ожесточени сблъсъци между демонстранти и полицията заради новите мерки за икономии срещу допълнителния пакет от 86 млрд евро помощ. Силите за борба с безредиците използваха сълзотворен газ, за да разпръснат тълпата на площад Синтагма пред сградата на парламента в началото на дебата снощи. Десетки хардлайнери оттеглиха подкрепата си за Сириза.


Новият пакет бе одобрен с 229 гласа в 300-местния парламент. Ципрас поиска подкрепата на проевропейската опозиция, за да прокара решението, изоставяйки въпроса за бъдещето на правителството си. Ципрас каза, че пакетът няма алтернатива.


Секретарят по финансите на САЩ Джак Лю бе във Франкфурт в сряда за среща с президента на ЕЦБ Марио Драги преди разговора си с германския финансов министър Шойбле в четвъртък.


ЕЦБ за лихвите
Франкфурт: Управляващият съвет на ЕЦБ се събира на редовна среща за определяне на валутната политика. Решението ще бъде обявено в 13:45 централноевропейско време във Франкфурт от президента Марио Драги .
Очаква се Драги да подчертае продължаващото възстановяване на икономиката на еврозоната и повишение на инфлацията след последното заседание.

Брюксел: САЩ и ЕС обсъждат Трансатлантическото търговско и инвестиционно споразумение в десетия кръг от преговорите /13-17 юли/.

Фед
Изслушването на Джанет Йелън пред сенатската банкова комисия във Вашингтон. Йелън парира атаките на републиканците, които твърдят, че централната банка е твърде потайна в действията си и има нужда от по-силен надзор.
Йелън повтори, че Фед се очаква да повиши лихвите тази година, ако се изпълнят прогнозите му за силен ръст и понижена безработица. Изслушването продължава и в четвъртък.

Още по темата

България
Промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи ще се обсъжда в НС на първо четене. Парламентът ще гледа на второ четене промените в Закона за водите, в Закона за горите, в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и в Закона за митниците.

АМ Струма: пускат двупосочно движението по дясното платно по последните 3 км от лот 4. Транзитният трафик се изнася извън Кулата, Чучулигово и Марино поле.

Крумово: Министърът на отбраната Николай Ненчев ще присъства на ВИП деня на съвместната българско-американска подготовка "Тракийско лято - 2015", в района на авиобаза Крумово. По време на учението над 400 български парашутисти отработват елементи от подготовката на Силите за специални операции.

Пещера: Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева ще открие новата пречиствателна станция за отпадъчни води, изградена по оперативната програма "Околна среда 2007-2013 г." за 26 млн.лв.

Пловдив: В катедралата "Св. Богородица"  в 17,30 часа тържествено ще бъде посрещната част от мощите на Свети Великомъченик Димитрий Солунски Чудотворец. Светите мощи ще бъдат донесени от представители на гръцката православна църква по повод храмовия празник на митрополитската църква "Св. Марина" в Пловдив. Те ще останат за поклонение в нея до утре вечер.

 

По света

 

  • Люксембург: неформално заседание на Съвета на ЕС на министрите по заетост, социални въпроси и равенство на половете на държавите - членки на ЕС. България е представена от министър Ивайло Калфин.
  • Обама за Иран: Президентът на САЩ Барак Обама предприе защита на споразумението, целящо да не позволи Иран да направи ядрено оръжие, предизвиквайки опонентите на сделката, която би вдигнала и санкциите на ООН за продажба на конвенционално оръжие на Иран след пет години и за продажба на балистични ракети след осем години.
  • Канада: Bank of Canada намали основната си лихва за втори път тази година, след като последиците от евтиния петрол се отразиха на икономиката в първото полугодие.
  • Вашингтон: Заседание на Федералната комисия по комуникациите /FCC/, която се очаква да препоръча да не се подкрепи иска на T-Mobile US Inc да промени правилата за търг на честоти догодина, които биха облагодетелствали безжичния оператор.
  • Сейнт Ендрюс, Шотландия: Открива се турнира The Open golf (наричан още British Open). Рори Макелрой от Северна Ирландия няма да защитава титлата след травма на ръката.
  • Никозия: Президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер посещава Кипър
  • Киев/Хага: годишнина от катастрофата на самолета на Malaysia Airlines MH17.
  • Мадрид: Среща на премиера на Испания Мариано Рахой с министър-председателката на Полша Ева Ковач.
  • Киев: Парламентът гледа промени в Конституцията за по-голяма автономия на Източните провинции.
  • Джил Байдън прави обиколка в Азия, целяща възможностите за образование и икономическа подкрепа за жените и момичетата.
  • Обявяват номинациите за наградите Еми.