Частните пенсионни фондове да намалят таксите си

Целта е да има по-голяма прозрачност и всеки да може да провери доходността им

16.07.2015 | 11:20 Редактор: Ирина Георгиева
Частните пенсионни фондове да намалят таксите си

Частните пенсионни фондове да обявяват доходността си четири пъти годишно - на всеки три месеца, а не както е в момента един път в годината до края на март.

Това е едно от предложенията, внесени преди второто четене в Кодекса за социално осигуряване от временната парламентарна комисия, която проучи работата на фондовете, предаде Dnes.bg.

Целта е да има по-голяма прозрачност и всеки да може да провери доходността им, обясни Корнелия Нинова от БСП, която беше част от временната комисия.

Друго предложение е да се намалят таксите, които в момента събират фондовете. 

Сега те са три. Едната е до 5% за всяка осигурителна вноска. Комисията иска тя да намалява през годините, като през 2019 г. достигне до 3, 75 на сто.

Втората такса е т. нар. "инвестиционна" и в момента е 1%. Депутатите предлагат през 2019 г. да е в размер на 0, 75 на сто.

Третата такса е от 20 лева и се налага при смяната на един пенсионен фонд с друг. Комисията настоява тя да отпадне изцяло. 

Отделно депутатите предлагат да се разшири понятието свързани лица, като целта е да се ограничи възможността за злоупотреби със свързани фирми.