Реформаторите против идеята да се избира между НОИ и частен фонд за втора пенсия

Настояват ГЕРБ да оттегли предложението

18.12.2014 | 14:55 Редактор: Мариета Иванова
Реформаторите против идеята да се избира между НОИ и частен фонд за втора пенсия

Реформаторският блок призова партньорите си от ГЕРБ да оттеглят законодателните промени, даващи право на избор къде да отива осигурителната вноска за втора пенсия - в частен пенсионен фонд или в Националния осигурителен институт.

„Ако не оттеглите това предложение, управлението на втория кабинет на Борисов ще бъде обречено на недоверие и неуспех“, предупреди в декларация от парламентарната трибуна съпредседателят на ПГ на реформаторите Радан Кънев.

Той уточни, че не стоящите в най-дясната страна на залата заплашват, че ще свалят доверието си. "Тези, които дават доверието долу на улицата, те ще го свалят и оттам нататък нашето управление повече стабилно няма да бъде", предупреди той, цитиран от БТА.

Днес без никаква наша намеса гражданите на София се събират на протест срещу начина, по който са предложени тези мерки, посочи Радан Кънев.

Той отбеляза, че предложенията не са съгласувани в Надзорния съвет на НОИ и със социалните партньори, не са обсъждани и приемани от Министерския съвет. Тази промяна не е съгласувана дори в социалната комисия на Народното събрание и липсва становище на Министерството на труда и социалната политика, добави Кънев.

Още по темата

Предложението /на депутати от ГЕРБ/ е направено в грубо нарушение на правилата за вземане на решения, договорени между партньорите в мнозинството и между коалиционните партньори, отбеляза още той. С това парламентарно поведение рушите духа на доверие между партньорите в мнозинството и духа на диалог, компромис и политическо смирение, който опитваме да наложим от първия ден на 43-то Народно събрание, каза той.

Кънев благодари за извиненията, поднесени от премиера Бойко Борисов, за вчерашното поведение на министъра на финансите Владислав Горанов.

Съпредседателят на ПГ на РБ посочи, че посоката на пенсионната реформа не е била поставяна под съмнения нито от социалните партньори, нито от основните политически сили за повече от десетилетие.

Той посочи още, че днес, след бърза среща в неофициален формат между от част от управляващите и синдикатите са представени светкавични промени в Кодекса за социално осигуряване, коренно изменящи заложената в пенсионния модел идея.

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси  Менда Стоянова /ГЕРБ/ посочи, че Радан Кънев през цялото време говори за промяна на пенсионния модел в България, а такава промяна няма.

Тя обясни, че пенсионният модел включва НОИ като солидарен фонд плюс трети стълб на доброволно пенсионно осигуряване. Стоянова каза, че държавата е задължила гражданите, родени след 1959 г., пет процента от техните вноски да отиват в частен пенсионен фонд. Това, което предлагаме, не е смяна на модела, даваме право на родените след 1959 г. да изберат модела, по който ще се пенсионират - да решат дали ще се възползват от първия и от втория стълб, или ще се откажат от втория и ще останат в първия, където са останалите български граждани, добави тя.

По думите й рискът се поема не от политиците, а от всеки един човек и затова хората трябва да имат право на избор.