МТ: Има спад с 20% на руски туристи за този летен сезон към момента

Този спад е прогнозиран още от януари 2015 година и очакванията им са се сбъднали, отбеляза министър Ангелкова

07.07.2015 | 15:17 Редактор: Ирина Георгиева
МТ: Има спад с 20% на руски туристи за този летен сезон към момента

Спад с 20 на сто на руски туристи отчитат Министерството на туризма за този летен сезон към момента. Това стана ясно след проведена среща на министъра на туризма Николина Ангелкова с местната власт и туристическия бранш в Бургас, предаде агенция "Фокус". 

Този спад е прогнозиран още от януари 2015 година и очакванията им са се сбъднали, заяви министър Ангелкова. По думите й сезонът е динамичен и е сезон на записванията на туристи в последната минута.

"Това е и което ме информираха от бранша, че са имали много трудни месеци - май и юни, но вече се наблюдава раздвижване. Голяма част от хотелите на първа линия са пълни. Те се надяват юли и август да се задържи по същия начин. Това е и нашата надежда. Това раздвижване, което се наблюдава в момента както по отношение на пазара с Русия, така и по отношение на другите ни пазари, ще продължи." - заяви министър Ангелкова.

На 7 юли на сайта на министерството е качена наредбата за професионалната квалификация на екскурзоводите, съобщи Ангелкова. По думите й до края на лятото МТ ще бъде готово с абсолютно всички наредби, подзаконови актове към Закона за туризма, които почти две години не са били приети.

Друга обсъждана тема по време на срещата в Областна администрация-Бургас е необходимостта от това да се увеличат чартърните полети до летищата, както и да има фокусирана и целенасочена реклама. По думите на Ангелокова, на 23 юли ще се проведе национален съвет по туризъм, на който ще се приеме националната програма за реклама за 2016 година.

Един от основните акценти е още сега да започне да се работи за лято 2016, да се започне още от ноември месец реклама на лятото за следващата година с водещи международни туроператори, с които ведомството да има стратегически партньорство.

Друг важен дискутиран въпрос е за обезпечаване на кадрите. По този повод министерството започва серия от кръгли маси, дискусии за това максимално да има сътрудничество между университетите, професионалните гимназии по туризъм и бранша.

"Министерството изключително подкрепя това, така че да задържим младите хора и те да работят в България." - категорична бе министър Ангелкова.

На 7 и 8 юли тя ще посети всички общини по Южното Черноморие, за да се срещне с местната власт и с бранша за началото на летния сезон 2015.