Инспектор в сектор Пробация е задържан за подкуп

П.Н. е задържан с подкуп от 300 лева

06.07.2015 | 18:12 Редактор: Ирина Георгиева
Инспектор в сектор Пробация е задържан за подкуп

При проведена полицейска операция на 2 юли е задържан служител на сектор "Пробация" в ГД "Изпълнение на наказанията" при Министерството на правосъдието, съобщи МВР.

Акцията е реализирана от ГД ”Национална полиция” под ръководството и наблюдението на Софийска градска прокуратура.

Установено е, че на 26 юни П.Н., в качеството си на инспектор в сектора, е провел задължителна среща с осъден с наложено наказание "пробация" за срок от 7 месеца. По време на срещата служителят е поискал 200 евро, за да изготви и внесе предложение до Пробационния съвет за намаляване на честотата на срещите. 

На 2 юли, в сградата на Пробационната служба в столицата, инспекторът е приел от осъдения предварително белязани 300 лева, за това, че е изготвил и внесъл такова предложение. Незабавно след получаването на подкупа, служителят е задържан от органите на разследването.

Като инспектор в пробационната служба в София, той е провеждал задължителните периодични срещи с осъдените на "пробация" лица. В правомощията на служителя е било изготвянето и внасянето на предложения до съвета за намаляване на честотата на задължителните пробационни срещи, в случай, че осъдените демонстрират добро поведение.

По искане на СГП, на 5 юли, СГС е взел мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо задържания служител. Разследването по случая продължава.