България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

К. Христова: Действията на Бюрото за борба с корупция са много ограничени

Дребната корупция в населените места няма да бъде контролирана, подчерта в ефира на България Он Ер Катя Христов от Асоциация „Прозрачност без граници“

18.06.2015 | 10:26 Редактор: Радослава Димитрова
К. Христова: Действията на Бюрото за борба с корупция са много ограничени

Основната критика към новото Бюро за борба с корупцията са огромните ограничения в правомощията на органа. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер Катя Христов от Асоциация „Прозрачност без граници“.  Тя изтъкна, че дребната корупция на гражданите е повсеместна практика и е необходимо контролирането и предотвратяването й. Христова поясни, че осъдените висши служители за корупционни действия все повече намаляват. През 1989 г. 300 души са осъдени за търговия с влияние, а 10-20 за подкупи. Данните за миналата година показват, че броят на осъдените за корупция е 100, а за търговия с влияние – 5-6.

Журналистът Димитър Абрашев посочи, че в момента няма гаранция за почтеността на служителите, които ще работят в бюрото. По думите му е необходим пряк контрол върху  тях и работата им. Той изрази опасенията си органът да се превърне с начин за оказване на влияние и натиск върху хората.