През май българите пътували повече от същия период преди година

Ръст от 40% бележат пътуванията към Гърция и Турция за цитирания месец

29.06.2015 | 16:09 Редактор: Мариета Иванова
През май българите пътували повече от същия период преди година

Ръст 13,1% на българите, пътували зад граница през месец май, спрямо май миналата година, отчитат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Внушително увеличение - с над 40 на сто, регистрират екскурзиите до Гърция и Турция през май. На тези две държави се падат около 40% от туристопотока от България за месеца, пише Dnes.bg.

Най-голямо увеличение в пътуванията на български граждани спрямо предходната година като цяло обаче отчитат дестинациите Унгария – 30,7%, Турция - 27,4%, Чешката република –  27,1% и др. Същевременно е регистиран спад на пътуващите към Израел – 32,6%, Руската федерация – 8,2%, Македония – 2,2%.

В сравнение с май 2014 най-голямо увеличение регистрират пътуванията с цел почивка и екскурзия – с 23,0%. Най-голям дял от пътуванията на българите отвъд границите на страната са с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия), сочат още данните на Националната статистика.

Още по темата

Посещенията на чужденци у нас като цяло също отбелязват ръст през май спрямо същия период през миналата година. През петия месец на годината страната ни е била посетена от 714,7 хил. чужденци, което е с 4,0% повече от отчетеното ниво през миналата година за същия месец.

Въпреки покачването на общия брой пътувания тези с цел почивка и екскурзия са се сринали със значителните 11,3%.  Над 60% от посещенията в България са от чужденци, които са граждани на ЕС.

Най-много са се увеличили пътуванията от гражданите на Обединеното кралство –  с 9,2%, Чешката република – 9,2%, Румъния – 7,8%. В същото време посещенията на австрийци в България са спаднали над два пъти – с 54,9%. От НСИ отчитат спад и и при посещенията на гражданите на Белгия 34,5%, Нидерландия - 30,3%, Полша – 18,0% и др.

Най-големият относителен дял на пътувания към страната са с т.нар. друга цел, включително гостувания и транзитни преминавания – 44,0%. Екскурзиантите формират 38,0% от пътуванията към България.