Кунева: Да се подценява членството на България и Румъния в Шенген е нездравословно

По думите на вицепремиера двете страни без повод за осъдени да бъдат втора категория по отношение на сигурността

29.06.2015 | 12:58 Редактор: Мариета Иванова
Кунева: Да се подценява членството на България и Румъния в Шенген е нездравословно

Като изключително нездравословно определи вицепремиерът Меглена Кунева подценяването на членството на България и Румъния в Шенген, предаде БТА. Кунева присъства на откриването на проект за противодействие на трафика на хора и отбеляза, че страната ни, наред със северната ни съседка, без никакъв повод са осъдени да бъдат втора категория държави по отношение на сигурността.

„Ние не сме избрали да бъдем извън Шенгенското пространство, както други страни могат да направят”, посочи вицепремиерът и добави, „че цялата политика на държавата ни е насочена е да бъдем част от него”.

„Когато това не е факт, страда нашата система, но страда и цялата европейска система на сигурност”, заяви Меглена Кунева. – „Аз се надявам, че ние ще продължим много активно да работим по Механизма за сътрудничество и проверка в областта на вътрешните
работи и правосъдието, но Шенгенската политика е друг тип политика, и тя не трябва да бъде камшикът, който да кара България да изпълнява задълженията си”, посочи вицепремиерът.

Една от целите на проекта за противодействие на трафика на хора на фондацията "Европейски институт" е да засили допълнително Шенгенското сътрудничество между българските служители и техните колеги от Шенгенското пространство, добави Кунева. Тя благодари на норвежкото правителство, което финансира проекта, и добави, че това се случва в момент, в който България наистина се нуждае от такава помощ.

„Ние ще увеличим многократно ефекта от това, което се прави за страната, защото през България много други страни ще получат шанса да осъществят  по-добре своята превенция, да са по-добре информирани и жертвите да намерят закрила и обратно дома си.
По проекта за една година ще бъдат специализирани в борбата с трафика на хора 200 служители на МВР, съдии, следователи и прокурори”, стана още ясно от думите на вицепремиерът.

На откриването му днес присъстваха и директорът на фондацията "Европейски институт" Любов Панайотова и секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора Камелия Димитрова.